ODRŽANA SJEDNICA

Vlada TK donijela odluku o refundaciji sredstava za uplaćenu premiju osiguranja

Vlada TK prihvatila je Informaciju Komisije za koncesije o nadzoru, provjeri rada koncesionara

Sa sjednice. Vlada TK

A. O.

8.8.2023

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednci donijela je Odluku o refundaciji premije osiguranja Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Odobrena su novčana sredstva u iznosu od 1.600.000 KM Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u smislu naknade dijela umanjenih prihoda po osnovu premije osiguranja koja se u toku 2023. godine neće uplaćivati.

Zaključen Sporazum 

Vlada Tuzlanskog kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona zaključili su Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza po pitanju oslobađanja od plaćanja premije osiguranja od strane osiguranih lica Zavoda u toku 2023. godine.

Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu definisano je da će se posebnom odlukom Vlade Tuzlanskog kantona na prijedlog resornog ministarstva, a u skladu sa potpisanim Sporazumom o utvrđivanju međusobnih prava i obaveza između Vlade TK i ZZOTK vršiti refundacija uplaćene premije osiguranja.

Potpisnici Sporazuma dogovorili su da će se planirana sredstva u iznosu od 1.600.000 KM odlukama Vlade na prijedlog resornog ministarstva do kraja 2023. godine transferirati na račun ZZOTK na ime naknade dijela umanjenih prihoda po osnovu premije osiguranja koja se u toku 2023. godine neće uplaćivati. Prema informaciji iz ZZOTK riječ je o 67.000 zahtjeva za povrat sredstava za premiju osiguranja od čega su rješenja ka 200 pravnih lica već završena dok je uručivanje rješenja fizičkim licima još u toku.

Prihvaćena Informacija 

Vlada TK prihvatila je Informaciju Komisije za koncesije o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora. Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva su kroz različite načine uspjeli poboljšati izmirenja obaveza po osnovu koncesionih naknada, te smanjenje dugovanja određenih koncesionara. Izuzev određenih rudnika uglja većina koncesionara postupa u skladu sa odredbama ugovora o koncesiji, jer njihove obaveze u pravilu ne prelaze visine utvrđene za zadnji obračunski period koje najčešće tek dospijevaju za naplatu. Što se tiče rudnika uglja, situacija se poboljšala te se redovno uplaćuju dugovanja po osnovu potpisanih protokola sa resornim ministarstvom. Vlada Tuzlanskog kantona kao i resorna ministarstva kao koncesori (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Ministarstvo privrede TK) uložili su velike napore i trud u proteklom periodu, kako bi se sam proces dodjele koncesija ubrzao, te odnos sa koncesionarima dodatno poboljšao.

Vlada TK prihvatila je Informaciju o prihodima i stepenu naplate po ugovorima o koncesiji iz nadležnosti Ministarstva privrede za 2022. godinu. U 2022. godini po osnovu koncesione naknade naplaćeno je 6,6 miliona KM, što je za 21 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Dugovanja koncesionara iz nadležnosti Ministarstva privrede iznose 8,3 miliona KM. Kao i ranijih godina najveći dio dugovanja odnosi se na Rudnik uglja „Kreka“ koji duguju 7,1 milion KM što predstavlja 86 posto od ukupnog duga. Sa 31. 12. 2022. godine Ministarstvo privrede TK imalo je 25 zaključenih ugovora o koncesiji za eksploataciju kamena krečnjaka, mrkog uglja, uglja lignita, kvarcnog pijeska, dijabaza, slane vode, termalne, termo-mineralne i mineralne vode i magnezita za čiju je dodjelu nadležna Vlada Tuzlanskog kantona odnosno Ministarstvo privrede TK, saopćeno je iz Vlade TK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.