INGRID MEKDONALD

Rezidentna koordinatorica UN-a povodom ubistava u Gradačcu: Besmisleni i jezivi čin nasilja

UN je užasnut činjenicom da je ubistvo žene prenošeno uživo putem društvene mreže

Mekdonald: Niko nema pravo da koristi nasilje. Instagram

FENA

12.8.2023

U ime Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini, Ingrid Mekdonald (Macdonald), rezidentna koordinatorica UN-a, izrazila je duboku tugu i saučešće porodicama žrtava nakon tragične pucnjave u Gradačcu.

Teški slučajevi

- Ovaj besmisleni i jezivi čin nasilja sve nas je šokirao. Niko nema pravo da koristi nasilje i nema opravdanja za oduzimanje života - bilo ženi, bilo muškarcu, bilo djetetu. Naše misli su sa porodicama žrtava i sa povrijeđenima - izjavila je Mekdonald.

UN je užasnut činjenicom da je ubistvo žene prenošeno uživo putem društvene mreže, što je jedan od posljednjih u nizu femicida i teških slučajeva rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Femicid, namjerno ubijanje žena i djevojčica na osnovu njihovog spola/roda, eklatantno je i teško kršenje ljudskih prava. Kako bi se pozabavili ovim hitnim pitanjem i zaštitili živote i dostojanstvo žena i djevojčica, Ujedinjene nacije u BiH pozivaju na kolektivnu akciju i nedvosmislenu osudu svih oblika rodno zasnovanog nasilja uključujući femicid.

- UN u BiH promovira nultu toleranciju prema svim vrstama nasilja. Femicid predstavlja ozbiljnu prijetnju postizanju rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i mira. Stoga se čvrsto zalažemo protiv ove vrste nasilja, očekujemo da se vlasti odlučno posvete iskorjenjivanju ovog gnusnog zločina i pozivamo međunarodnu zajednicu, vlade, civilno društvo i pojedince da udruže snage i prioritiziraju iskorjenjivanje femicida - rekla je Mekdonald.

Kršenje osnovnih ljudskih prava

Adresiranje uzroka rodno zasnovanog nasilja, kojim se krše i osnovna ljudska prava, ključno je kako bi se stalo ukraj rodno zasnovanom nasilju i diskriminaciji. UN ponavlja nepokolebljivu posvećenost vlastima u Bosni i Hercegovini u procesu eliminacije svih oblika nasilja, uključujući nasilje nad ženama i djevojčicama, uspostavljanjem i jačanjem zakonskih okvira, politika i sveobuhvatnih akcionih planova.

UN ponavlja svoju spremnost da podrži BiH u djelotvornoj provedbi Konvencije Ujedinjenih naroda o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), kao i Istanbulske konvencije, koje je BiH ratifikovala, a koje obavezuju državu da obezbijedi zaštitu od svih vrsta rodno zasnovanog nasilja.

UN poziva vlasti da ojačaju zakonodavstvo i osiguraju njegovu primjenu, kažnjavanje i prevenciju.

- Ova tragedija je mogla biti spriječena. Moramo dati sve od sebe da podržimo vrijednosti međusobnog poštovanja, mira, nenasilja i pravde, u svim okolnostima - naglasila je Mekdonald.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.