POSJETA LIVNU

Grlić Radman: Očekujem da će Dodik usvojiti konstruktivan odnos prema bh. institucijama

Očekujemo od svih relevantnih političkih faktora da do kraja godine ubrzaju evropski put BiH, poručio je

Gordan Grlic Radman. Ivo Cagalj/PIXSELL

D. R.

13.8.2023

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman smatra kako bi Bosna i Hercegovina mogla ubrzati svoj napredak prema članstvu u Evropskoj uniji do kraja ove godine.

Očekuje da će Milorad Dodik i druge političke ličnosti, prije svega čelnici bh. entiteta RS, pomoći u održavanju političke stabilnosti u narodu.

Grli Radman se tokom posjete Livnu sastao sa Borjanom Kritom, predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, s kojom je razgovarano o provođenju promjena potrebnih za nastavak procesa integracije zemlje u EU.

- Očekujemo od svih relevantnih političkih faktora da do kraja godine ubrzaju evropski put BiH. Nastavak euroatlantskih integracija ključan je za stabilnu i funkcionalnu BiH. U tome će imati punu potporu Vlade RH - istakao je Grlić Radman.

Evropski put

Nedavno su dvije vlade postigle dogovor o okviru saradnje tokom evropskog puta Bosne i Hercegovine, dodao je ministar.

- Neizostavni dio reformi na putu prema EU jest izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena kako bi Hrvati napokon na svim nivoima vlasti imali svog legitimnog političkog predstavnika, a što im garantuje Vašingtonski i Dejtonski sporazum te Ustav BiH - poručio je Grlić Radman.

Pojasnio je da ovo uključuje eliminiranje svih oblika diskriminacije unutar izbornog procesa, usklađujući se s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju Ljubić te s nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava, od kojih je najpoznatija presuda Sejdić-Finci.

Konstruktivan odnos

Dodao je i da očekuje da će Dodik usvojiti konstruktivan odnos prema institucijama Bosne i Hercegovine.

- Očekujemo od svih političkih aktera da pridonose političkoj stabilnosti i funkcionalnosti BiH s obzirom na iznimno teške geopolitičke prilike koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu - kazao je ministar Grlić Radman.

Tokom dana, Grlić Radman se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Bugojnu, a sastanak je predvodio Miroslav Zelić, predsjednik Gradskog vijeća tog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.