ZAGARANTIRANO PRAVO

Jasne odluke Ustavnog suda FBiH: Penzioneri u radnom odnosu imaju pravo i na penziju i na plaću

Oni kojima su bile obustavljene trebaju pokrenuti postupke u PIO te zahtijevati retroaktivnu isplatu penzija

Primjenom neustavnog člana Zakona o PIO obustavljene penzije. Facebook

Alen Bajramovic

16.8.2023

Građanima koji zasnuju radni odnos nakon što su ostvarili pravo na penziju Zavod PIO/MIO FBiH nema pravo obustaviti isplatu zarađenih penzija.

Ovo je suština presude Ustavnog suda FBiH koju za „Avaz“ pojašnjava advokat Emir Kovačević, uz savjet penzionerima kojima su isplate penzija za vrijeme trajanja radnog odnosa obustavljene da pokrenu postupke u PIO te zahtijevaju retroaktivnu isplatu penzija koje su im primjenom neustavnog člana Zakona o PIO obustavljene.

Radni odnos

Zakon o PIO, koji je usvojen 2018. godine, sadržavao je član 116., koji je precizirao da se osobama koje zasnuju radni odnos, a korisnici su penzije obustavlja isplata penzije dok traje obavezno osiguranje. Taj član 116. je odlukom Ustavnog suda FBiH proglašen neustavnim, a Ustavni sud je još tada rekao da je penzija stečeno, imovinsko pravo koje se ne može derogirati.

Kovačević: Složeno pravno pitanje. Facebook

- On je stavljen van snage jer nije u skladu s Ustavom i Evropskom konvencijom za ljudska prava. Nakon toga FBiH je trebala uskladiti taj član s Ustavom, ali oni su na taj tekst dodali da obustava isplate traje do navršenja 40 godina staža osiguranja, odnosno 65 godina života. Novom odlukom Ustavnog suda FBiH iz maja ove godine rečeno je da ni ta dopuna nije u skladu s Ustavom, da je FBiH ignorirala prethodnu odluku Suda - pojasnio je Kovačević.

Kako je dodao, stav je Ustavnog suda FBiH da se penzionerima mora omogućiti i da rade i da koriste penziju.

Van snage

- Zavod PIO FBiH ne daje pune informacije i ne informira ljude, što, također, nije u skladu sa zakonom. Naravno, ovo je složeno pravno pitanje, pa je i nama potrebno vremena da sve analiziramo, ali stvari su vrlo jasne – član 116. je prije četiri godine stavljen van snage, on je van pravnog sistema, a u dokumentima se PIO i dalje poziva na njega. Korisnici u radnom odnosu trebaju se pojedinačnim zahtjevima obratiti Zavodu PIO FBiH da se njihova rješenja promijene i usklade sa Zakonom i s odlukom Ustavnog suda FBiH, uz retroaktivnu isplatu obustavljenih penzija, jer imovinsko pravo ne zastarijeva - istakao je Kovačević.

Pravo koje im je zagarantirano Ustavom većini penzionera nije poznato. Oni koji su u mogućnosti ili zbog niskih primanja prinuđeni da rade svoj posao obično su registrirali kao dopunsku djelatnost ili pristajali na obustavljanje isplate penzije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.