OGLASIO SE NA FACEBOOKU

Pećanin: Protiv Mandića i Marjanovića vodi se šovinistička hajka

I pred Bošnjacima je izbor, naveo je Pećanin

Senad Pećanin. Avaz

H. J. I.

17.8.2023

Senad Pećanin, advokat i novinar, oglasio se na Facebooku a njegov status prenosimo u cijelosti.

- Najodvratnija stvar koja se trenutno događa Sarajevu jeste šovinistička politička i hajka na društvenim mrežama koja se vodi protiv dvojice istaknutih javnih gradskih djelatnika, protiv načelnika sarajevske Općine Centar i direktora Sarajevo Film Festivala. 

Hajka na etničkoj pripadnosti

Umjesto da se njihov rad analizira, i kritički, s ukazivanjem na greške i propuste, protiv njih se vodi hajka bazirana prvenstveno na njihovoj etničkoj pripadnosti. Činjenica da oni ne pripadaju etničkoj većini u Sarajevu, da nisu Bošnjaci, postala je dovoljan i osnovni argument za njihovo blaćenje, uvrede, negiranje njihovog patriotizma, optužbe za neprijateljstvo, izdaju… Ako se dobro sjećam, Golda Meir, historijska izraelska državnica, jednom prilikom je rekla:

Pred Bošnjacima je izbor

"Jevreji moraju izabrati: ili će graditi demokratsku, multietničku državu ili nedemokratsku, nacionalističku državu jevrejskog naroda." (Svojom ekstremno nacionalističkom politikom Benjamin Netanjahu učinio je jasan izbor.)

I pred Bošnjacima je izbor: ili će od Sarajeva i Bosne i Hercegovine praviti demokratsku, multietničku državu ili će na komadiću države praviti nedemokratsku, nacionalističku kratkovjeku državicu. Šovinistička hajka koja se vodi protiv Srđana Mandića i Jovana Marjanovića popločavanje je puta kojim se od Sarajeva pravi Banja Luka. Pa bujrum - napisao je Pećanin na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.