GORAŽDE

Stanovnici u strahu od klizišta: Ako se ništa ne poduzme vjerovatno će kuće i čitavo naselje krenuti, daj Bože da nikome ništa ne bude

Ispod objekta porodice Kazić, koji se nalazi nad samom magistralnom cestom Goražde – Ustiprača, pojavile su se pukotine u tlu

Stanovnici u strahu od klizišta. A. Bajramović / Avaz

Alen Bajramovic

20.8.2023

Stanovnici brojnih dijelova Goražda u subotu popodne borili su se da zaštite svoju imovinu i od bujica spasu ono što se spasiti da. Tako je, kažu, već godinama, jer uz sve ekstremnije padavine na naplatu dolaze i svi propusti, nerad, nemar i samovolja kada je o prostornom planiranju i izgradnji riječ, pogotovo kad su u pitanju kolektori otpadnih voda manjeg prečnika koji trebaju da „pokupe“ površinske vode i kanalizaciju.

- Ogromna je kiša pala, mimo nekog redovnog Božjeg davanja, ali to nije razlog da svaki put kada malo veća kiša padne stanovnike ulica Hasana Kikića i Murisa Živojevića dovede u stanje katastrofe. Mi pokušavamo, apelujemo, zovemo, ali od svih ljudi došao je samo predsjednik mjesne zajednice Dženis Ćulov koji je zvao odgovorne. To je ostalo samo na pozivu koji je odzvonio i nikom ništa – kaže Elvir Ćurovac.

Elvir Ćurovac. A. Bajramović / Avaz

Naselje Obarak i Površnica posljednjih decenija dobila su desetine novih stanovnika i objekata, kolektori ostali istih profila, a u nekim ulicama kanali sa rešetkama preko kolovoza su čak zatvoreni i asfaltirani.

- Zato je ovdje vodeni val bio skoro pola metra visine. Pojedini objekti, kuće, garaže, podrumi, ostaju u totalnom haosu. Napravit ćemo mi neke ograde, ali daj da riješimo te površinske vode koje su spojene direktno u kanalizaciju. Ovo zaslužuje vanrednu sjednicu Gradskog vijeća, da se napravi plan i da se ovim ljudima pomogne. Ako nemaju sredstava, neka traže od FBiH – ističe Ćurovac.

Elvir Ćurovac. A. Bajramović / Avaz

Ispod objekta porodice Kazić, koji se nalazi nad samom magistralnom cestom Goražde – Ustiprača, pojavile su se pukotine u tlu, stabla voća klize prema magistrali, a terasa na kući već se odvojila od objekta.

Pukotine na domu porodice Kazić. A. Bajramović / Avaz

- Sva voda koja ide s vrha Površnice dolazi pred naša vrata i pravi haos zadnjih 5-6 godina. Apsolutno niko ne reaguje. Ako se ništa ne poduzme vjerovatno će ove kuće i čitavo naselje krenuti. Ja samo kažem, daj Bože da nikome ništa ne bude, a sve materijalno je nebitno. Meni lično je najveći problem što imam dijete sa invaliditetom pa ako se to desi vrlo teško ću ga izvući iz kuće. To su stvari koje ne možete nikom da dokažete – kaže Emir Kazić, te dodaje da od 25 gradskih vijećnika, od kojih su neki i njegove komšije, nisu ni došli da pogledaju šta se dešava.

Emir Kazić. N. Šaljić / Avaz

Stotine kubika betona i desetine metara cijevi ugradili su stanovnici ovog dijela grada pokušavajući da se zaštite od bujičnih voda koje svaki put nađu svoj put, uništavaju imovinu i prijete sve katastrofalnijim posljedicama. Rijad Živojević u podzide, trotoare i betonske kanale uložio je mnogo, toliko da je novu kuću mogao izgraditi na drugom mjestu.

- Čim je kiša izlazi, spašavaj, radi šta znaš. A ne možeš odbraniti, ne možeš izaći jer voda te nosi i možeš samo gledati. Kod mene je ugrožena garaža, zid ispod, kojeg je babo napravio 60-tih godina potkopan je. Sve čekaju nešta, te Direkcija cesta uzela to, te čekaju da se gradi kružni tok, tako da im je najveći trošak da pokose travu na padini ispod naselja. A ovo je ulaz u grad, magistralni put koji povezuje tri države, prolaze im turisti ovuda ... bruka i sramota u centru grada – ističe Živojević.

Rijad Živojević. A. Bajramović / Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.