NA VISU

Pripadnici GSS-a spasili povrijeđenu planinarku, izvlačenje trajalo sedam sati

Zahvaljujemo se EUFOR-u koji je ponovno svoje resurse stavio u službu zaštite ljudskih života, poručili su iz GSS-a FBiH

Sa akcije spašavanja. GSS FBiH

E. Ć.

20.8.2023

Još jedna uspješna akcija spašavanja je iza spasilaca Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine i još jedna borba sa procedurama korištenja helikoptera u spasilačke svrhe u BiH.

Jutros oko 11 sati GSS Stanica Konjic je dobila dojavu o nesreći dvoje stranih državljana na grebenu između kanjona Neretve i Rakitnice, u blizini vrha Vis. 

- Jedanaest spasilaca GSS Konjic je odmah upućeno na lokaciju nesreće, dok su dodatni članovi, kao i spasioci iz drugih gradova, stavljeni u pripravnost.

Nepristupačan teren

Za dolazak na tako udaljenu lokaciju spasiocima je trebalo 2 sata što je bilo očekivano za nepristupačnu lokaciju. 

Nakon pregleda ustanovljeno je da njemačka državljanka (41) ima povredu noge te da je potreban jako dug i kompleksan transport zbog zahtjevnosti terena. Unesrećenoj je pružena prva pomoć, na teren su upućene dodatne snage, a odmah se pristupilo pokretanju procedura za helikoptersku podršku i evakuaciju.

Oko 5 sati je trajalo prebacivanje zahtjeva sa različitih struktura, a za to vrijeme spasioci su vršili iznimno zahtjevan transport po jako nepristupačnom terenu. Nakon skoro 7 sati provedenih u akciji, očekivali su da će transport trajati još barem toliko ukoliko se nastavi kopnenim putem.

Pomoć EUFOR-a

Nakon mnogih urgiranja GSS-a unesrećena je oko 18 sati helikopterom EUFOR-a prebačena na KUCS gdje će biti medicinski zbrinuta. Ova brza i koordinirana akcija spašavanja još jednom ističe ključnu ulogu helikoptera u pružanju hitne pomoći u teško dostupnim područjima. Zahvaljujući naporima timova GSS, unesrećena osoba će dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć u najkraćem mogućem roku.

Nažalost, još jednom smo se našli u situaciji da se neprilagođene i komplikovane procedure stavljaju ispred sigurnosti i zdravlja ljudi.

Zahvaljujemo se EUFOR-u koji je ponovno svoje resurse stavio u službu zaštite ljudskih života - saopćeno je iz GSS-a FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.