HOĆE LI BITI REAKCIJE

Članovi SABNOR-a: Učestale su otvorene prijetnje i pozivi na linč, fašizam je ponovo u modi

Način na koji se to radi jasno ukazuje na izvore koji kreiraju toliku količinu mržnje prema sljedbenicima antifašističkog naslijeđa BiH

Članovi SABNOR-a kažu da dobivaju prijetnje. Facebook

E. Ma.

21.8.2023

Iz Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine uputili su saopćenje povodom, kako su naveli, atakovanja na članove koje biva sve učestalije i ozbiljnije.

Kako su istakli, u uzavreloj političkoj atmosferi u Bosni i Hercegovini, koja obiluje brojnim neprimjerenim ponašanjima i izjavama ni oni, članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a u Bosni i Hercegovini, nisu pošteđeni.

- Odavno, još od devedesetih godina, navikli smo na omalovažavanje, negiranje, vrijeđanje i kojekakve gadosti. Međutim, u posljednje vrijeme atakovanje na naše aktivnosti i istaknute članove učestalo je i dobiva ozbiljnije forme - naveli su iz SABNOR-a.

Učestale su, telefonskim pozivima, statusima i komentarima na društvenim mrežama te prilikom susreta na javnim mjestima otvorene prijetnje i pozivi na linč, dodali su. 

- Način na koji se to radi jasno ukazuje na izvore koji kreiraju toliku količinu mržnje prema sljedbenicima antifašističkog naslijeđa BiH. Jasno nam je da je udar na antifašističko naslijeđe udar na samu BiH, kao što nam je jasno da je došlo vrijeme u kojem je fašizam, u novom obliku, ponovo u modi - saopćeno je.

Zbog svih tih napada oni, međutim, nisu optimistični po pitanju nekih koraka koje bi poduzeli nadležni organi.

- Sa ovim činjenicama obavještavamo javnost, jer ne vjerujemo da će bilo koji organ bilo šta poduzeti po ovom pitanju, ali i da tim potomcima sila mraka javno kažemo da ih se ne bojimo i da nas nikakve prijetnje neće pokolebati u našoj borbi za antifašističko BH društvo 21. stoljeća. Naši preci su to pokazali četrdesetih, a mi devedesetih godina prošlog stoljeća. A gdje su bili njihovi preci četrdesetih, odnosno oni devedesetih - upitali  iz SABNOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.