RAZGOVOR

Politički analitičar Žarko Papić za "Avaz": Dodik ucjenjuje, pa onda popušta

Mislim da ukupno Dodikovo ponašanje u posljednjih nekoliko mjeseci, posebno nakon krivične prijave, u sebi ima naglašene elemente nervoze

Žarko Papić i Milorad Dodik. Avaz - Dejan Rakita / PIXSELL

Alen Bajramovic

21.8.2023

Niz važnih događaja najavljen je za utorak, dan nakon kojeg, barem prema riječima predsjednika RS Milorada Dodika, više ništa neće biti isto.

Između ostalog, 22. avgusta bit će održana i sjednica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj bi trebali biti usvojeni prijedlozi zakona koji će BiH približiti početku pregovora o članstvu u EU.

Slamka spasa

- Dodik je najavio da će tri proevropska zakona podržati, ali mislim da ukupno Dodikovo ponašanje u posljednjih nekoliko mjeseci, posebno nakon krivične prijave, u sebi ima naglašene elemente nervoze. Traži se neka slamka za spašavanje na sve moguće strane - kaže politički analitičar Žarko Papić.

Ipak, ako se obistini Dodikova najava, dobro je što će BiH u utorak skratiti listu neispunjenih obaveza, jer evropski put, tvrdi Papić, jedini je put za BiH. Uzroke Dodikove promjene, kada je o evropskim zakonima riječ, vidi u njegovom makijavelističkom ponašanju.

- S jedne strane, ucjenjuje, kad vidi da nešto ne može, onda popušta. Tu nekakvih ozbiljnih principa nema. Ali, kako god, rezultat će biti dobar ako se ta tri zakona usvoje, pa makar njegovi motivi bili potpuno neprincipijelni - ističe Papić.

Bili komunisti

Zanimljivim smatra retoriku opozicije u RS koja je po mnogo čemu radikalnija od Dodika, jer strateške, ideološke kritike Dodikovoj politici nema.

- Ne može RS ostati oslonjena na velikosrpski nacionalizam, tzv. srpski svijet i Beograd. Ili će se definitivno okrenuti stvar, pa će razumjeti da su dio BiH, da je to nacionalni interes svih građana, pa i Srba u BiH. Oni su svi u Dodikovoj matrici ko je veći nacionalista, a sve je to retorika, jer svi su manipulatori interesnog tipa, svi su bili komunisti, a sad su nacionalisti – ko zna šta mogu biti prekosutra - dodaje Papić.

Bojim se septembra

Stanje u RS Papić ocjenjuje kao poluhaotično, pa se nada da se ono neće prenijeti u FBiH.

- Pritisak na trojku i Vladu FBiH s nekoliko gluposti koje je trojka napravila kada je riječ o Pazariću, nekim kadrovskim rješenjima i drugim stvarima, bojim se da počinje destabilizirati situaciju i u samoj FBiH. Dodik je tu, objektivno gledano, veoma ozbiljan saveznik ovih destabilizatora u FBiH, a prije svega mislim na SDA i DF. Zato se malo bojim tog septembra koji je pred nama - ističe Papić.      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.