DVORANA "SOKOLSKI DOM"

Prekrečen grafit koji veliča ratnog zločinca Ratka Mladića u Zvorniku

Iako pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) počinioca još nisu pronašli, grafit je ipak prekrečen

Prekrečen grafit koji veliča Ratka Mladića. Detektor

Detektor

21.8.2023

Komunalna policija u Zvorniku prekrečila je grafit na sportskoj dvorani “Sokolski dom” koji veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a koji je iscrtan prije nekoliko dana, što je ponovo bilo uznemirilo povratnike i bivše logoraše. 

Počinilac nije pronađen

Policijska uprava (PU) Zvornik dostavila je prijavu Komunalnoj policiji nakon što je prije nekoliko dana na zidu dvorane “Sokolski dom” u Zvorniku iscrtan grafit koji veliča Ratka Mladića, gdje je ispod imena ispisano “heroj”. Iako pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) počinioca još nisu pronašli, grafit je ipak prekrečen, kažu za Detektor iz PU-a Zvornik.

- Od strane Komunalne policije je prekrečeno, ali daljih informacija nemamo. Mi radimo na pronalasku izvršioca, ali oni otklanjaju u ovom primjeru grafit koji je bio ispisan - rekla je Jovana Ivanović, portparolka PU-a Zvornik.

Iscrtavanje grafita posvećenog haškom osuđeniku Mladiću uznemirilo je povratnike, a bivši logoraš s Diviča Amir Efendić ranije je za Detektor kazao da ovakvi natpisi bude najgora sjećanja na doživljeno tokom rata.

Negiranje genocida

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu osudio je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je u julu 2021. nametnuo bivši visoki predstavnik, osim zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina, kažnjivo – sa najmanje tri godine zatvora – postalo je i dodjeljivanje priznanja, nagrada, spomenika ili bilo kakvog podsjetnika osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.