NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Vlada KS donijela Zaključak kojim se ukida moratorij na zapošljavanje u zdravstvu

Ovo je važan korak koji je poduzet s ciljem unapređenja zdravstvenog sektora i pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima, navode iz Vlade KS

Haris Vranić. Vlada KS

S. S.

24.8.2023

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Zaključak, na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kojim se od moratorija na zapošljavanje na neodređeno vrijeme izuzimaju zdravstveni radnici u javnim zdravstvenim ustanovama u KS, čiji je osnivač i suosnivač Kanton Sarajevo.

- Ovo je važan korak koji je poduzet s ciljem unapređenja zdravstvenog sektora i pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima. Podsjećamo da je Vlada KS 29. decembra 2022. godine donijela Zaključak kojim je uspostavljen moratorij na zapošljavanje na neodređeno vrijeme, zahtijevajući prethodnu saglasnost Vlade za takve odluke. Moratorij se primjenjivao na širok spektar kantonalnih organa uprave, javnih ustanova, komunalnih preduzeća i drugih budžetskih i vanbudžetskih korisnika.

Svjesni potreba u zdravstvenom sektoru, te želje da se pojednostave procedure zapošljavanja kako bi se osigurao adekvatan broj zdravstvenih stručnjaka, Vlada KS je pažljivo revidirala ovu odluku, te su današnjim Zaključkom Vlade zdravstveni radnici izuzeti od ograničenja moratorija na zapošljavanje na neodređeno vrijeme - naveli su iz Vlade KS.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”. Vlada i Ministarstvo zdravstva KS žele osigurati optimalne uslova za rad u zdravstvenom sektoru, gdje će medicinski radnici biti na raspolaganju kako bi se poboljšala i proširila kvalitetna zdravstvena zaštita za sve građane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.