GORUĆI PROBLEM

Ministarstvima unutrašnjih poslova naređeno zapošljavanje novog kadra: Samo u četiri kantona nedostaje preko 1.500 policijskih službenika

Neophodno je vršiti adekvatna činovanja među već postojećim policijskim strukturama, upozoravaju iz struke

Potrebno zapošljavanje novih policijskih službenika. Avaz

Federalna.ba

27.8.2023

Statistike nisu dobre - u četiri kantona u Federaciji BiH ukupno nedostaje 1.537 policijskih službenika. Ništa bolja situacija nije ni s ostalim kadrovima u kantonima, ali i u RS-u. 

Ovo je jedan od gorućih problema, upozoravaju iz svih policijskih agencija. Osim trenutnog manjka kadra, situacija bi dodatno mogla biti zakomplikovana penzionisanjem jedne generacije policijskih službenika koji su ostvarili ovo pravo. 

Ministarstvima unutrašnjih poslova naređeno je da čim prije raspišu konkurse za prijem novog kadra.

Neophodno vršiti adekvatna činovanja

Neophodno je vršiti adekvatna činovanja među već postojećim policijskim strukturama, upozoravaju iz struke. Iako se u brojnim kantonalnim MUP-ovima trenutno vrše obuke nekoliko stotina kadeta, treba imati u vidu i neophodan vremenski period za njihovu adaptaciju i samostalan rad.

- U Upravi policije MUP-a HNK-a prema sistematizaciji treba biti 962 policijska službenika, popunjenost je 587 policijskih službenika. Dakle, nedostaje 375 policijskih službenika. U 2024. godini u mirovinu ide još 21 policijski službenik. 

Prije dva tjedna završili smo natječaj gdje je primljeno 160 policijskih službenika, od toga 30 mlađih inspektora i 130 policajaca, sad su oni u fazi školovanja i počet će raditi za tri mjeseca, odnosno šest mjeseci - navodi Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a.

Teška situacija

- U Upravi policije Tuzlanskog kantona trenutno nedostaje 460 službenika. Trenutno se na obuci na Policijskoj akademiji nalazi 200 kadeta, od toga 160 za čin policajca i 40 mlađih inspektora. Uskoro planiramo podnijeti zahtjev Vladi Federacije BiH za dodatni prijem novih službenika - kaže Dževad Korman, direktor Uprave policije TK-a.

- Uprava policije trenutno ima nedostatak od 202 policijska službenika i 135 državnih službenika i namještenika. U narednom periodu od neke tri godine očekuje se odlazak u penziju od 500 do 600 službenika.

Ukoliko u ovom momentu i naredne godine ne budemo blagovremeno planirali i primili policijske službenike doći ćemo u jako tešku situaciju koja se neće moći razriješiti za kratak period - upozorava Rusmir Šišić, policijski komesar ZDK-a.

U Kantonu Sarajevo nedostaje više od 500 policajaca i inspektora. Nedavno je uposleno njih 195, a uskoro će biti zaposleno 250 policajaca i 30 mlađih inspektora da bi ovaj problem bio što prije riješen. 

Kratkoročno rješenje

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak kratkoročno rješenje vidi u privremenom zadržavanju u službi iskusnih profesionalaca koji su već stekli uslove za penziju, a koji žele doprinijeti radu u službi. 

Osim toga, na godišnjem nivou planirana je obuka oko 1.200 kadeta koji bi trebali upotpuniti nedostajući kadar.

- Mimo toga idemo u izmjene određenih zakona, gdje ćemo omogućiti da određeni službenici koji su nam potrebni u momentu kada ostvare uslove za penziju da ih možemo zadržati do momenta dok ne popunimo ta radna mjesta, tako da ovaj broj koji nedostaje ćemo brzo namiriti - tvrdi Isak.

Slična situacija je i u drugim policijskim strukturama u našoj zemlji. Naime, u odluci o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2023. godini, koja se nalazi u fazi konsultacija, navedeno je da bi redovi Direkcije za koordinaciju policijskih tijela trebali biti ojačani s 50 policajaca, dok bi SIPA trebala zaposliti 20 policajaca i deset mlađih inspektora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.