PRAVNICA

Čolo: Riječ je o historijskoj presudi, utjecat će na pregovore o izmjenama Izbornog zakona

Ovo će biti nesumnjivo jedan od najvažnijih trenutaka u postdejtonskoj historiji države Bosne i Hercegovine, mišljenja je Čolo

Alma Čolo. Fena

S. S.

28.8.2023

Pravnica Alma Čolo prokomentarisala je na društvenim mrežama presudu Slavena Kovačevića protiv Bosne i Hercegovine.

Ona se oglasila na Facebook profilu, gdje je poručila da jedva čeka sutra u 10 sati da vidi i pročita presudu Evropskog suda za ljudska prava.

- Ne sumnjam da je Sud utvrdio da naš ustavni i izborni sistem nisu u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima. To i mi znamo već godinama. Ali želim da pročitam ključne stavove i preporuke najviše sudske instance u oblasti ljudskih prava – istakla je.

Prema njenom mišljenju, riječ je o historijskoj presudi, koja će u velikoj mjeri odrediti pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Ovo će biti nesumnjivo jedan od najvažnijih trenutaka u postdejtonskoj historiji države Bosne i Hercegovine. Poslije ove presude, naravno kad postane konačna, niko se ne smije usuditi da nas uvlači u pregovore koji neće biti u skladu s onim što je u njoj utvrđeno. A živim za dan kada će biti implementirana u naš ustavno-pravni sistem – zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.