AUSTRIJA

Nešić razgovarao s direktorom Međunarodnog centra za migracijsku politiku o nastavku saradnje

ICMPD je u proteklom periodu bio važan partner Ministarstvu sigurnosti BiH

Sa održanog sastanka. Ministarstvo sigurnosti BiH

FENA

28.8.2023

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas u Austriji s direktorom Međunarodnog centra za migracijsku politiku (ICMPD) Michaelom Spindeleggerom.

ICMPD je u proteklom periodu bio važan partner Ministarstvu sigurnosti BiH, te je na današnjem sastanku razgovarano o mogućnostima nastavka saradnje u budućnosti.

Jačanje kapaciteta

Posebno se to odnosi na podršku jačanju kapaciteta nadležnih institucija u BiH za upravljanje migracijama, te policijskih agencija u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

Nešić je upoznao direktora Spindeleggera o trenutnoj situaciji u oblasti migracija, planovima za poboljšanje upravljanja migracijama, te borbe protiv trgovine ljudima i krujumčarenja migranata. Zahvalio je ICMPD-u za podršku u toj oblasti u proteklom periodu i na svemu što su uradili za jačanje kapaciteta BiH.

Kolektivna sigurnost

- Na taj način u velikoj mjeri zajednički doprinosimo kolektivnoj, evropskoj sigurnosti. A u isto vrijeme pomažemo i naše reformske procese na putu ka članstu u EU - kazao je Nešić.

Bosna i Hercegovina je članica ICMPD-a od 2011., a ta međunarodna organizacija okuplja 20 država članica - saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.