MINISTRICA FINANSIJA RS

Zora Vidović: Dogovoreni su novi koeficijenti raspodjele javnih prihoda

Kako je riječ o povećanju od oko 1 posto, to praktično znači da će RS ubuduće dobivati oko 100 miliona KM više nego je dobivala do sada

Zora Vidović. RTRS

H. J. I.

28.8.2023

Ministrica finansija RS Zora Vidović kazala je prije nekoliko dana u razgovoru za Nezavisne novine da je RS dobila veći koeficijent raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

- Od 1. jula ove godine, prema analizi koju je napravila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, mi bismo trebali imati koeficijet raspodjele od 34,44 posto. Takva odluka se nije mogla donijeti dok nije bio izabran ministar finansija (Srđan Amidžić, koji je ujedno i predsjednik Fiskalnog savjeta UIO BiH) - rekla je Vidović.

Ona je rekla da RS i dalje dobija sredstva po koeficijentu raspodjele od 33,35 posto, nižem od onog kojeg treba imati, zbog čega RS već gubi dio sredstava od prihoda od indirektnih poreza, ali i dio novca od poravnanja za prvo tromjesječje.

- Računamo da ćemo, ako ovako ostane, do kraja godine, izgubiti oko 60 miliona KM - kazala je Vidović, izražavajući nadu da će se nakon izbora novog ministra finansija održati sjednica Upravnog odbora UIO na kojoj će se donijeti odluka o novim koeficijentima raspodjele.

Kako je riječ o povećanju od oko 1 posto, to praktično znači da će RS ubuduće dobivati oko 100 miliona KM više nego je dobivala do sada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.