SRAMOTNO

Udruženja traže rješenja: Zlostavljanje pasa u azilima problem u cijeloj BiH

Pristup svim azilima je zabranjen, volonteri i udruženja, kada žele pomoći, ne mogu to učiniti, kazala je Kazlagić

Azil za pse u Tešnju. Facebook

N. Fazlić

29.8.2023

Javnost u BiH prije nekoliko dana potresli su stravični snimci iz azila u Tešnju na kojima se vide izgladnjeli psi u užasnim uvjetima. 

"Avaz" je kontaktirao azil u Tešnju s ciljem dobivanja više informacija o spomenutom snimku. Sagovornica iz azila koja je željela ostati anonimna kazala je da se tim slučajem bavi policija te da nije tačno da psi borave u teškim uvjetima, kao i da ne želi više informacija davati za medije. Osim toga, dodala je da je moguće doći u azil kako bi se provjerilo u kakvoj su situaciji psi.

Udruženje za etički tretman čovjeka i životinja „Mi smo dio rješenja“ nastoji spriječiti zlostavljanje pasa u azilima. Mirjana Kazlagić, potpredsjednica ovog udruženja, kazala je da su uvjeti u azilima krajnje teški.

Borba za pravdu

Udruženje „Mi smo dio rješenja“, zajedno s članovima i volonterima, bori se da poprave stanje u azilu u Tešnju.

- Nakon što je prijavljen ovaj slučaj, i to s dokazima, ušlo se u proceduru rješavanja ovog problema. Od početka rada azila pa sve do danas, za tih osam mjeseci, niko se nije brinuo o psima. Možda da su u početku to sve pratili, a kasnije im niko nije donosio ni vodu ni hranu. Veliki broj pasa je uginuo, nekoliko njih je i bolesno - kazala je Kazlagić.

Kazlagić: U svim azilima loša situacija. Facebook

Kako navodi, podnesene su prijave kako bi se ovaj slučaj riješio.

- Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv upravnika azila. Sve je prijavljeno 24. avgusta. Također smo angažirali druga udruženja da to prijave i da se uključe u rješavanje ovog slučaja. Ljudi koji su zatekli pse u lošim uvjetima svjedočit će - rekla je Kazlagić.

Vlasti na potezu

Kazlagić smatra da je krajnje vrijeme da vlasti reagiraju.

- Apeliramo na vlasti da nešto urade, jer je ovo strašno što se dešava. Osim toga, pristup svim azilima je zabranjen, volonteri i udruženja, kada žele pomoći, ne mogu to učiniti - istakla je Kazlagić, dodajući da su tu većinom ostavljeni vlasnički psi, koji su izbačeni u gradu, nemaju čip, a vlasnika je nemoguće pronaći.

"Lokom" pruža pomoć

Osim azila, tu je i JP „Lokom“, koji sada nudi opciju udomljavanja psa.

- Ja već dugo udomljavam pse iz „Lokoma“, oni nude tu opciju. Što se tiče saradnje, moguć je dogovor s njima, kao i s ljekarima koji rade tu. Moguće je čipovanje pasa, što je korisna opcija kako bi se psi spasili - rekla je Kazlagić.

Sagovornica kaže da je i azil Goleš u Travniku u lošem stanju, psi se drže bez vode i hrane.

- Aktivisti i volonteri se bore da spase pse iz Goleša, šaljemo inspekciju, međutim, niko ne može da djeluje. Jedina hrana koju im donose su krekeri, ali to njima nije dovoljno - rekla je Kazlagić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.