MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

Udruženje žrtava i svedoka genocida i pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa: BiH još uvijek nije pronašla više od 7.000 ubijenih

Tim povodom pozivamo odgovorne, a posebno one osobe koje znaju ili imaju saznanja o mogućim masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da daju informacije

BiH još uvijek nije pronašla više od 7.000 ubijenih. Facebook

H. J. I.

30.8.2023

Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih, koji su proglasile Ujedinjene nacije. Na ovaj dan se prisjećamo i odajemo počast desecima hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, počinjenim zločinima protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Povodom Međunarodnog dana nestalih oglasili su se iz Udruženja žrtava i svedoka genocida i pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- U povodu 30. avgusta Međunarodnog dana nestalih, podsjećamo na izjavu i poziv Antonia Gutereša (Guterres), generalnog sekretara UN-a:

"Nekažnjivost povećava patnju i tjeskobu. Prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima, porodice i društva imaju pravo znati istinu o tome što se dogodilo. Pozivam države članice da ispune tu odgovornost."

Bosna i Hercegovina još uvijek nije pronašla vise od 7.000 ubijenih tokom agresije na našu zemlju. Tim povodom pozivamo odgovorne, a posebno one osobe koje znaju ili imaju saznanja o mogućim masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da daju informaciju nadležnim kako bi porodice našle smiraj i da bi nastavili sa krivičnim progonom ratnih zločinaca - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.