"AVAZ" SAZNAJE

MUP KS odbio žalbu na rješenje o zabrani održavanja skupa podrške Dodiku

U obrazloženju se navodi, između ostalog, da je prvobitno najavljeno da će na skupu biti oko 30 ljudi, a kasnije 8.000

Milorad Dodik. Avaz

31.8.2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS odbilo je žalbu organizacije "Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH" protiv rješenja kojim se zabranjuje održavanje skupa podrške Miloradu Dodiku ispred Suda i Tužilaštva BiH.

U obrazloženju se navodi da je prvobitno najavljeno da će na skupu biti oko 30 ljudi, a da je kasnije organizator mirnog okupljanja naveo da skup ima podršku i drugih udruženja i da se očekuje prisustvo 8.000 ljudi, zbog čega se traži i izmjena režima saobraćaja, ali nije navedeno u kojim ulicama.

Tražilo se i da se osigura redarska služba sa 80 zaštitara i 30 redara, za koju je trebao biti dostavljen spisak, potrebno je bilo osigurati i protivpožarnu i medicinsku zaštitu, dostaviti podatke o načinu dolaska, pravcima kretanja i mjestu parkiranja autobusa i drugih vozila, što nije urađeno. Saglasnost za obustavu saobraćaja također nije dostavljena.

Također, iz MUP-a KS su istakli organizatorima da podnositelj žalbe nije postupio po nalogu prvostepenog organa, kao i da nije ovlašten prvostepeni organ da podnosi i prikuplja dokumentaciju koja je u posjedu i koja se odnosi na organizatora mirnog okupljanja, a da je prvostepeni organ procjenio da postoji stvarna opasnost da bi održavanjem mirnog okupljanja bila ugrožena sigurnost ljudi i imovine ovo Ministarstvo je na osnovu člana 237. stav 1. Zakona o upravnom postupku odlučilo da odbije zahtjev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.