REAKCIJE

Komisija za opoziv odgovorila Mandiću: Odgovorni smo samo za zakonito provođenje opoziva

Kompletan daljni proces opoziva načelnika Općine Centar, koji je zakazan za 17. septembra, veoma je upitan, zaključila je Komisija

Mandić: Što manja izlaznost je zacrtani cilj režisera ovog cirkusa. Facebook

Z. K.

1.9.2023

Komisija za opoziv se oglasila saopćenjem nakon što je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar Sarajevo, objavio da je pravo glasa građana ove općine ugroženo zbog budućeg referenduma. 

Iz Komisije ističu da se neosnovano i tendeciozno optužuje komisija za krađu i nepravilno skraćivanje rokova.

Četiri sjednice

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Komisija radi u skladu s aktima koji određuju njen djelokrug rada, te se od samog početka susreće s problemima, za koje ne želimo vjerovati da su planirane opstrukcije, nego prepisujemo nespremnosti pojedinih službi da odgovore na zadatke koje su pred njih postavljeni Odlukom o pokretanju opoziva načelnika Općine Centar Sarajevo – naveli su u saopćenju.

Dalje objašnjavaju, kako bi javnosti prezentirali aktivnosti komisije, hronološki su naveli sve što je urađeno u protekle četiri sjednice ovog radnog tijela Općinskog vijeća.

- Komisija je konstituisana i počela s radom 21. avgusta 2023., kada je usvojen plan aktivnosti i počinje se s pripremom preliminarnog finansijskog plana za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Centar Sarajevo. Odluka o opozivu, odluka o imenovanju Komisije i Uputstvo su objavljeni u Službenim novinama Kantona Sarajevo koje su bile dostupne javnosti 18. avgusta 2023. – navode.

Dodaju da je 23. avgusta ove godine, na drugoj redovnoj sjednici Komisija usvojila finansijski plan koji se načelniku dostavlja 24. avgusta 2023. godine.

- Na istoj sjednici Komisija je usvojila Zaključak da se uputi poziv političkim subjektima za žrijebanje. S obzirom na hitnost postupka i kratak rok poziv je trebao biti upućen prvo elektronski, a potom i pismenim putem. Komsija je nakon toga obaviještena od uposlenih da elektronska dostava nije moguća bez saglasnosti načelnika – istakli su.

Žrijebanje nije održano

Naglašavaju da, s obzirom na navedene okolnosti, žrijebanje uopće nije održano te da ovaj propust nije i ne može biti problem Komisije već isključivo Službi Općine koje su trebale pozive dostaviti političkim subjektima.

- Načelniku je, prema njegovom zahtjevu, dana 28. avgusta 2023. dostavljen operativni plan aktivnosti Komisije u kojem je pod tačkom 6. planirano žrijebanje i rok za obavljanje žrijebanja je 06. septembra 2023., što potvrđuje da isto nije ni održano, o čemu je bio i upoznat načelnik. Komisija je 25. avgusta 2023. uputila Zahtjev za dostavu podataka o licima koja će glasati putem mobilnog tima, s rokom za dostavu podataka 04. septembra 2023. – objasnili su u saopćenju.

Nadalje navode da 28. avgusta 2023. Komisija dostavlja dopis za promjenu roka za dostavu podataka o licima koja će glasati putem mobilnog tima, iz razloga što je Uputstvom propisano da je rok za dostavu CIK-u spiska lica koja glasaju ovim putem 02. septembar 2023.godine.

- Skraćenje roka za dostavu podataka je izvršeno isključivo radi poštovanja propisanih rokova, kako bi se na vrijeme dostavio spisak lica Centralnoj izbornoj komisiji. Uvidjevši da Komisija nema ni kadrovsku, tehničku i materijalnu podršku, obratili smo se načelniku Zaključkom usvojenim na 3. sjednici od 25. avgusta 2023., gdje smo tražili podršku svih službi koje treba da prate proces opoziva načenika Općine Centar Sarajevo. I pored svega navedenog Načelnik je dopisom prema Komisiji zahtijevao detaljan revidiran finansijski i operativni plan, koji je Komisija sačinila bez podrške Službi i isti dostavila načelniku 28. avgusta 2023. godine - poručuju.

Brojna pitanja

Dodaju da su se tek na 4. sjednici predstavnici Općinskih službi pojavili, kako bi mogli dati odgovore na brojna pitanja i dileme koje je Komisija do tada imala u svom radu i da se to prvenstveno odnosilo na finansijski plan i sredstva potrebna za provođenje opoziva načelnika Općine Centar.

- Predstavnici općinskih službi su informisali Komisiju da je općinski načelnik uputio zahtjev prema Općinskom vijeću za preraspodjelu finansijskih sredstava potrebnih za provođenje referenduma, te da se nijedan postupak, kao što je štampanje glasačkih listića, ne može pokrenuti dok se sredstva ne obezbijede - naveli su iz Komisije.

Poručuli su na kraju da je načelnik putem svog ličnog profila, dijeljenjem fotografija profila članova komisije na Facebooku pokušao diskreditovati komisiju na ličnoj osnovi s ciljem podrivanja povjerenja javnosti u rad Komisije, koja je odgovorna samo za tehničku pripremu i zakonito provođenje opoziva.

- Komisija ne broji glasove niti sačinjava rezultate glasanja. Svaka stranka ima mogućnost da u toku izbornog procesa delegira posmatrače, kao i pravo na svoje predstavnike u biračkim odborima tako da su tvrdnje o pristrasnosti i krađi Komisije izuzetno zlonamjerne. Krajnji rok za otpremu koverata s glasačim listićima za glasače u inozemstvu je 02. septembar 2023. godine - dodali su.

Poručili su da je Komisija obavila sve potrebne radnje bez podrške općinskih službi, ali još nije obaviještena da li je nabavka listića izvršena i da li su obezbijeđeni uslovi za otpremu listića ka inozemstvu.

- S obzirom na sve opstrukcije na koje je Komisija naišla u svom radu, od nekooperativnosti službi, zahtjeva načelnika za detaljan finansijski plan, za čiju izradu nismo imali podršku nadležnih službi, nedostavljanje potvrde o obezbjeđenju finansijskih sredstava i obezbjeđenju uslova za nastavak postupka opoziva, kompletan daljni proces opoziva načelnika Općine Centar koji je zakazan za 17. septembra 2023. je veoma upitan - zaključili su.

Kradu i petljaju

Mandić je na društvenim mrežama objavio da su lica zadužena za opoziv počela da kradu i petljaju, potcjenjujući inteligenciju građana, poručivši da će zaštiti regularnost procesa i pravo da se građani izjasne.

- Naime, jednostrano formirana i izglasana "Komisija za provođenje postupka opoziva načelnika Općina Centar Sarajevo" je naprasno odlučila da već definisani i objelodanjeni rok za prijavu lica koja glasaju putem mobilnog tima sa 04. septembra 2023., skrati za pet dana, tako da rok za prijavu završava 30. avgusta 2023. Što manja izlaznost je zacrtani cilj režisera ovog cirkusa kojeg vi, građanke i građani, iz svog džepa finansirate - poručio je tada Mandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.