OD 4. DO 8. SEPTEMBRA

"Otvoreno nebo“: Nad našom zemljom obavit će se promatrački let

Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim u skladu s odredbama Ugovora, a nakon pregleda od pripadnika OS BiH

Najavljen promatrački let iznad BiH. Facebook

D. R.

1.9.2023

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine izvještava javnost da će se, u periodu od 4. do 8. septembra 2023. godine, nad našom zemljom obaviti planirani promatrački let u okviru Ugovora „Otvoreno nebo“.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, iznad teritorija Bosne i Hercegovine realizirati promatrački let s pripadnicima oružanih snaga Ujedinjenog Kralјevstva, Kanade, Češke i Švedske, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“.

Najavljena aktivnost

Građani se obavještavaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tokom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a provest će se iznajmlјenim avionom zračnih snaga Savezne Republike Nјemačke.

Tačno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta će biti dogovoreni tokom zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim u skladu s odredbama Ugovora, a nakon pregleda od pripadnika OS BiH.

Sigurnosni aranžman

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama članicama omogućuje snimanje teritorija zemlјe iznad koje se obavlјa promatrački let, s cilјem pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji s ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa članica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.