NASTAVLJA SE SAGA

Mandić odgovorio Komisiji za opoziv: Radite svoj posao po zakonu, a ne po nalogu

Odgovorno tvrdim da su službe i načelnik u najkraćem roku odgovarale na vaše zahtjeve, kazao je Mandić

Mandić: Niste u stanju provesti referendum u zakonski propisanim rokovima. Fena

Z. K.

1.9.2023

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar, reagirao je na saopćenje Komisije za opoziv u kojem su naveli svoje postupke rada i istakli da su odgovorni samo za zakonito sprovođenje opoziva, poručivši da je jasno da nisu u stanju provesti referendum.

Finansijski plan

- Iz same činjenice da ste konstituisani 21. avgusta, a finansijski plan dostavili 24. avgusta, jasno je da niste u stanju provesti referendum u zakonski propisanim rokovima, odnosno 17. septembra 2023., rokom kojim vas je obavezalo Općinsko vijeće - poručio je Mandić.

Ističe, obzirom da su ad hoc komisija, morali su zatražiti saglasnost načelnika da se službe stave na raspolaganje u punom kapacitetu, što je i učinjeno.

- Plan javnih nabavki koji ste sačinili je zakonski neprovodiv i na to ste upozoreni, kao i na činjenicu da planirana sredstva nisu dostatna. Vas je formiralo Općinsko vijeće i dalo vam nadležnosti za provođenje svih procedura. Odgovorno tvrdim da su službe i načelnik u najkraćem roku odgovarale na vaše zahtjeve, ali vas upozoravam da ne smijem i ne želim kršiti zakone i propise ove države - istakao je Mandić.

Na kraju je poručio da će danas dobiti odluke o preraspodjelama, kao i zvanični dopis/saopštenje u kojem će taksativno i dokumentovano biti navedeno sve što govori.

- Radite svoj posao po zakonu, a ne po nalogu - zaključio je Mandić.

Nespremnost službenika

Kako su naveli iz Komisije za opoziv, a u vezi navoda koje iznosi načelnik Mandić, oni su naglasili da se neosnovano i tendeciozno optužuje komisija za krađu i nepravilno skraćivanje rokova.

- Komisija radi u skladu sa aktima koji određuju njen djelokrug rada te da se od samog početka susreće sa problemima, za koje ne želimo vjerovati da su planirane opstrukcije, nego prepisujemo nespremnosti pojedinih službi da odgovore na zadatke koje su pred njih postavljeni Odlukom o pokretanju opoziva načelnika Općine Centar Sarajevo - saopćila je nešto ranije danas Komisija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.