PROCES PRILAGODBE

Tri mjeseca od početka primjene famoznog Zakona: I dalje se ne zna gdje će se moći pušiti

Krajni rok za izradu pravilnika je maj 2024. godine, kazali iz Ministarstva zdravstva FBiH

Moraju biti istaknuta upozorenja. Facebook

Meliha Smajkic

2.9.2023

Tačno tri mjeseca od početka primjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, koji je javnost prevela kao zabranu pušenja, nema odgovora na brojna pitanja i nedoumice.

Tako je i dalje nejasno gdje će se moći pušiti, a gdje ne, koji će prostori i na koji način biti određeni za pušače, kakav treba biti sistem ventilacije, šta je s elektronskim cigaretama i slično.

Definirani izuzeci

Jer, ovim zakonom, koji nalaže zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe su definirani i izuzeci od zabrane.

Tako je, naprimjer, pušenje dozvoljeno i u ugostiteljskim objektima, ali, kako stoji u Zakonu, u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

- U objektu u kojem se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja - stoji u Zakonu.

Zakonom je propisano da će ministar zdravstva donijeti provedbene propise kojima se reguliraju uvjeti za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja.

Iako proces prilagodbe od pola godine teče, budući da su pravna lica dužna svoje akte uskladiti s odredbama Zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do novembra ove godine, ipak, oni koji su izuzeti i dalje čekaju na pojašnjenja.

Krajnji rok

Iz Ministarstva zdravstva FBiH nam je rečeno da je, članom 42. Zakona, definirano da će federalni ministar zdravstva u roku od 12 mjeseci od početka primjene Zakona donijeti provedbene propise, kojima se reguliraju uvjeti za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, što znači da je krajnji rok za izradu pravilnika - maj 2024. godine.

- Napominjemo da je izrada Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja u toku. Prijedlog pravilnika bit će objavljen na internet-stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje. Nakon obavljenih javnih konsultacija taj pravilnik će biti objavljen u „Službenim novinama FBiH“ - odgovorili su nam iz Ministarstva zdravstva FBiH.

 Visoke kazne

Zakon predviđa i kazne, a u ovisnosti o počinjenom prekršaju kreću se od 2.000 do 5.000 KM za pravna lica, od 300 do 1.000 za odgovorna lica, te od 500 do 1.500 za vlasnike i korisnike prostora. Za fizička lica kazna je 100 KM. Inače, obaveze za fizička lica nastupile su početkom primjene ovog zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.