GLASNOGOVORNICA MVP-A

Zaharova reagovala na izjavu Dodika: BiH nije tražila pristup BRICS-u

Dodik je ranije najavio da će predstavnici institucija iz RS uputiti organima BiH prijedlog da se razmotri inicijativa o pristupanju BRICS-u

Zaharova: Nije zaprimljen zahtjev. Twitter

E. Ć.

3.9.2023

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je kako do sada nije bilo zahtjeva od Bosne i Hercegovine po pitanju uspostavljanja saradnje sa BRICS-om.

Na taj način ona je reagovala na najavu predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika da će predstavnici institucija iz RS uputiti organima Bosne i Hercegovine prijedlog da se razmotri inicijativa o pristupanju naše zemlje BRICS-u.

Zahtjevi će biti uzeti u obzir

- Ako takvi zahtjevi budu primljeni, oni će obavezno biti uzeti u obzir - rekla je Zaharova.

Ona je dodala da aktivni i konstruktivni doprinos bh. entiteta RS formiranju viševektorske i uravnotežene vanjske politike Bosne i Hercegovine, koja odgovara interesima svih državotvornih naroda te zemlje i koja je u skladu sa ustavnim principima, Rusija smatra kao prirodni i neotuđivi element dejtonske arhitekture Bosne i Hercegovine.

"Pritisak zapadnih sila u Sarajevu"

- Posebno je ovo važno u uslovima kada su u Sarajevu, pod pritiskom zapadnih sila, sve češći slučajevi kršenja temeljnog postulata da međuetnički konsenzus oko vanjskopolitičkih pitanja nema alternativu - poručila je Zaharova.

Podsjetimo, predsednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je ranije da, s obzirom da se iz Brisela ispostavljaju uvijek novi i nejasni uslovi za prijem u EU, smatra da Bosna i Hercegovina treba da podnese zahtjev za članstvo u BRICS-u, odnosno savezništvu čije članice su Rusija, Kina, Brazil, Indija i Južna Afrika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.