NEZADOVOLJNI SATNICOM

Zdravstveni radnici danas izlaze na protest: Naredne sedmice najavili generalni štrajk

Devet mjeseci pregovora nije bilo dovoljno da se Vlada KS-a i predstavnici nekoliko sindikata zdravstvenih radnika dogovore o minimalnoj satnici rada

Štrajk zdravstvenih radnika. Screenshot

S. S. / Federalna.ba

5.9.2023

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo najavljen je za sljedeću sedmicu. Tim povodom će danas biti održan protest koji bi trebao poslužiti kao posljednje upozorenje vlastima. Zasad nije poznato hoće li kantonalna vlast poslije devet mjeseci pregovora uspjeti naći zajednički jezik sa sindikatima i time spriječiti najavljeni štrajk.

Devet mjeseci pregovora nije bilo dovoljno da se Vlada KS-a i predstavnici nekoliko sindikata zdravstvenih radnika dogovore o minimalnoj satnici rada. Ona sada iznosi 2 marke i 76 feninga neto, što je, prema mišljenju sindikata, malo. Iz kantonalnog ministarstva zdravstva za sad bez komentara. Ukoliko se ove sedmice ne desi nešto konkretno, slijedi nam generalni štrajk, poručuju sindikalci. Ovo će najviše osjetiti pacijenti.

- Mi smo odustali od svih drugih zahtjeva samo tražimo izmjenu, odnosno korekciju neto satnice. Mi tražimo samo određenu korekciju - znači, ni približno kolika je inflacija, ali makar da se malo pomogne i da se zaustavi odlazak ljekara i ostalog zdravstvenog kadra - poručuje Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a za Federalnu televiziju.

 Mišljenja Sarajlija o najavljenom štrajku su podijeljena. I dok se zdravstveni radnici bore za svoja prava, dok nadležni šute - problemi građana, čini se, u drugom su planu. Ukoliko dođe do generalnog štrajka, ionako duge liste čekanja, izvjesno je, postaju još duže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.