NA LOKALITETU GOLO BRDO

Osigurano milion KM za nastavak radova na izgradnji Memorijalnog kompleksa Žuč

Potpisivanju su prisustvovali i ministar finansija KS Emir Dedović i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović

Načelnik Efendić i ministar Osmanović. Općina Novi Grad

D. R.

6.9.2023

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisali su sporazum o sufinansiranju radova na izgradnji Memorijalnog kompleksa Žuč, čime su iz budžeta Kantona Sarajevo osigurana dodatna sredstva u iznosu od milion konvertibilnih maraka za nastavak radova na lokalitetu Golog Brda, na Žuči, sapćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo. 

Potpisivanju su prisustvovali i ministar finansija KS Emir Dedović i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović.

Otkupljeno 80 duluma zemljišta

Općina je ranije provela aktivnosti vezane za izgradnju i sanaciju pristupne saobraćajnice, otkup platoa Golog Brda na Žuči, koji je bio vrlo značajan da bi se uopće mogle voditi ove aktivnosti. Otkupljeno je oko 80 duluma zemljišta kako bi se moglo početi sa realizacijom. Izrađen je projekat nakon provedenog konkursa i odabranog idejnog rješenja poznatog kao “Krila slobode”, izvršeno je projektovanje, glavni projekat, provedena javna nabavka i početak radova.

Urađeni su temelji i temeljna ploča za centralni spomenik “Krila slobode”, jednog velikog monumenta raspona 25 metara i 16 metara visine, velikog arhitektonski složenog objekta, djelo prof. Emira Salihagića.

Prostor za 5.000 ljudi

Načelnik Efendić je kazao da je sa jednim izvođačem radova raskinut ugovor, i da se radi o vrlo kompleksnom objektu za izvođenje, nakon toga je izabran drugi izvođač i ugovorena je izgradnja “Krila slobode”, osigurana su finansijska sredstva zajedno sa Ministarstvom za boračka pitanja KS.

- Ovo su dodatna sredstva kojima se omogućava nastavak aktivnosti oko samog pristupa spomeniku i platou koji je u projektu nazvan manifestacioni trg. Vrlo je važno da to bude prostor na koji može da se smjesti najmanje 5.000 ljudi. Mi smo imali nekoliko prilika kada je na Golom Brdu bilo više hiljada građana. Zajedno sa centralnim spomenikom “Krila slobode” i prostorom koji podrazumijeva manifestacioni trg, pristupne saobraćajnice, te parking, imat ćemo uslove za organizaciju velikih događaja na lokalitetu Golog Brda, na Žuči. Za nas ne postoji važnija lokacija, ona je na neki način vezana za tri općine, blizu je granica općina Vogošća i Novo Sarajevo, a poznato je da su odgovornost za brdo Žuč, na neki način imale jedinice iz Novog Grada i Novog Sarajeva u toku odbrane od agresije i to je bilo najveće ratište, na kojem je oslobođena najveća teritorija unutar opkoljenog Sarajeva - istakao je načelnik Efendić.

Načelnik se zahvalio ministru Osmanoviću na podršci ovom projektu od početka, kako izgradnje spomenika “Krila slobode” tako i nastavku aktivnosti koje se tiču ostalih sadržaja na lokalitetu brda Žuč.

"Čudo bosanskog otpora"

Ministar Osmanović je kazao da je Memorijalni kompleks Žuč najvažniji spomenik u Kantonu Sarajevo i u državi Bosni i Hercegovini.

- To će biti jedan Memorijalni kompleks, mi ne smijemo zaboraviti da su naša dva heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata Enver Šehović i Safet Zajko dali život na prostoru Žuči, oni će u ovome Memorijalnom kompleksu imati svoje tačke po projektu, pored niza heroja koji će biti obilježeni. Imat ćemo i jedan muzej, a pored ovog milliona konvertibilnih maraka, u sljedećoj godini ćemo izdvojiti još značajnija sredstva da nastavimo jednom ubrzanom izgradnjom ovog memorijalnog kompleksa koji će biti prvenstveno edukativnog karaktera, da sva djeca Kantona Sarajevo iz 107 škola dolaze gore na edukacionu nastavu, a samim tim imat ćemo i turističku priču o takozvanom čudu bosanskog otpora - rekao je Osmanović.

Bitke na Žuči tokom naše odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) predstavljaju niz slavnih pobjeda Armije RBiH u kojoj su svoje živote dali mnogi naši sugrađani. Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na te herojske bitke, Općina Novi Grad je 2018. godine na Žuči izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks na Golom Brdu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.