PREDUZEĆE U STEČAJU

Općina Novi Grad Sarajevo poručila Vladi FBiH: Potrebna je hitna reakcija ili će se "Zrak" ugasiti

Iz Općine Novi Grad strahuju da bi njihovo gašenje moglo biti trajno

Preduzeće "Zrak". Avaz

N. H.

17.7.2023

Općina Novi Grad zatražila je od Vlade FBiH da hitno reaguje nakon što je u sarajevskom preduzeću „Zrak“ proizvodnja obustavljena. Oni strahuju da bi njihovo gašenje moglo biti trajno.

Oni su pozvali entitske vlasti da što prije pronađu sredstva, budžetske rezerve ili neki drugi način da riješe potraživanja bivših radnika. To je osnova kako bi se pred Općinskim sudom u Sarajevu okončao postupak stečaja.

Vrijeme je ključno

- Vrijeme je ključni faktor za „Zrak“ te ako se ne bude reagiralo na vrijeme, ona neće imati više nikada šansu da se obnovi. Prije svega, to se odnosi na specifična znanja radne snage u tom preduzeću. 

Ova vrsta znanja više od 60 godina njeguje se u "Zraku" te je nemoguće na bilo kojem drugom mjestu u našoj državi, ali i u široj regiji steći znanja potrebna za rad ovakvog preduzeća - naglasili su.

Poziv na reakciju

U Općini Novi Grad Sarajevo napomenuli su da su više godina provodili prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika za deficitarna zanimanja, kroz koju je, kako su istakli, više od 50 mladih steklo potrebna znanja i iskustva za rad u "Zraku".

- Ako se desi stečaj kakav je bio u većini firmi u Općini Novi Grad Sarajevo, neće biti šanse da se firma vrati bez obzira na sve što se bude dešavalo. 

Ako bi radnici napustili „Zrak“ i zaposlili se na nekom drugom mjestu, znanje potrebno za proizvodnju u „Zraku“ neće više biti moguće angažirati - poručili su.

Iz Općine Novi Grad pozvali su Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da hitno reaguju kako bi se proizvodnja nastavila, pa makar i u procesu stečaja te da se pronađe način da se preduzeće „Zrak“ spasi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.