"SMIJEŠNE TVRDNJE"

Ambasada SAD o Dodikovim prijetnjama Šmitu: Još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije

Ovo predstavlja još jedan namjerni napad Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH, naveli su iz Ambasade SAD

Majkl Marfi i Milorad Dodik. Facebook

H. J. I.

7.9.2023

Iz Ambasade SAD u BiH oglasili su se na Twitteru povodom najave predsjednika RS Milorada Dodika da neće dopustiti visokom predstavniku u BiH da uđe na teritoriju manjeg bh. entiteta. 

- Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i ograničiti mu slobodu kretanja je neustavna.

Ovo predstavlja još jedan namjerni napad Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

Visoki predstavnik je odgovoran za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji obavezuje zvaničnike da s njim sarađuju, a on uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

Dodikove nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje o statusu i ovlasti visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlasti kada je to potrebno, i nastavit će smatrati odgovornim one pojedince koji se bave antidejtonskim ponašanjem - naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.