VLADA FBIH

Povučen zakon o sprečavanju sukoba interesa iz parlamentarne procedure

Čavalić objavio član 14. tog zakona u kojem se navodi šta predstavlja sukob interesa kada je u pitanju nosilac javne funkcije i zapošljavanje srodnika

Sa jedne od sjednica Vlade FBiH. Vlada FBiH

N. Aj.

8.9.2023

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić objelodanio je da je Vlada FBiH povukla iz parlamentarne procedure Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH.

Naveo je da će tražiti informaciju o vraćanju nacrta u parlamentarnu procedure. Uz objavu na Facebooku priložio je član 14. zakona koji se odnosi na angažman srodnika, a za koji je naveo da pretpostavlja da je postao sporan.

U tom članu navodi se da "zapošljavanje srodnika u istom organu vlasti u kojem nosilac javne funkcije vrši dužnost ili u organu nad čijim radom vrši direktan nadzor predstavlja sukob interesa nosioca javne funkcije".

Objava Admira Čavalića. Facebook

- Nosilac javne funkcije ne smije koristiti svoj položaj za privilegovanje lica pri zapošljavanju i ostvarivanju njihovih drugih prva iz radnopravnog statusa.

Nosilac javne funkcije ne smije vršiti nadzor nad radom srodnika niti odlučivati o njegovom radnopravnom statusu, pravima i obavezama - piše u članu 14. zakona.

Čavalić je naveo da je nact povučen jer je navedeni član postao sporan.

- U ovom obliku jednostavno nije dovoljno fleksibilan odnosno "ne nudi širinu" pri djelovanju i sadašnjem/budućem kadriranju. Na narednoj sjednici federalnog parlamenta ću tražiti informaciju o tome kada je planirano vraćanje ovog Nacrta u parlamentarnu proceduru, sa zahtjevom da se član 14. obavezno sačuva - pritom apelujem na građane FBiH, organizacije civilnog društva i druge kolege političare da pratimo kako ovaj član nacrta ne bi misteriozno nestao u nacrtu ili pak tokom javne rasprave do prijedloga - napisao je Čavalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.