PIONIRSKA DOLINA

Kreću pripreme za zimski period: Posjetiocima najviše plijene pažnju giboni

ZOO vrt broji 251 jedinku 35 životinjskih vrsta

Pionirska dolina: Bogat sadržaj za posjetioce. Facebook

10.9.2023

Pionirska dolina je pravi mali raj za turiste i građane, a posebno mališane, a nalazi se samo dva kilometra od centra grada i prostire se na površini od 8,5 hektara.

Kako se ljeto bliži kraju, tako se i zoološki sprema za zimske dane, a stručna saradnica za informisanje KJKP Park Aldijana Hamza kazala je kako Pionirska dolina mijenja radno vrijeme.

- Pionirska dolina polako prilagođava radno vrijeme dnevnom svjetlu zbog životinja koje su stanovnici zoo vrta, tako da će naredni period raditi od 08:00 do 18:00 sati - kazala je Aldijana.

Cjenovnik Pionirske doline je besplatan za djecu do pet godina, djeca od pet do 15 godina plaćaju 2,5 KM, a odrasli 5 KM.

Završetak sezone

Tokom septembra i oktobra u Pionirskoj dolini rade se određene pripreme, provjere nastambi, termoizolacije, sistema grijanja i slično, kako bi sve bilo spremno da, ukoliko prije prvog novembra padne snijeg, sve životinje, posebno one koje potječu iz tropskih krajeva, imaju siguran smještaj.

- Prelazi se i na drugi režim prehrane, ovaj ljetni je podrazumijevao više obroka dnevno, kako se životinje ne bi prejedale, dok će sada obroci biti obilniji, s više vitamina i masti, što će pomoći životinjama da prebrode zimske dane – ističe Hamza.

ZOO vrt broji 251 jedinku 35 životinjskih vrsta, a mališanima su najzanimljivije divlje mačke, lav i lavica, tigrica Nina, koja posebno plijeni pažnju, te američki bizon.

- Većina turista koja je dolazila u Pionirsku dolinu najviše se zadržavala kod nastambe gibona. To su dva čovjekolika majmuna, vrlo dinamična i interesantna. Njihova nastamba, koja ima dvorište na jezeru, na ostrvu, lijepa je i pregledna – kazala je.

Giboni: Nastamba se nalazi na jezeru. Facebook

Bogat sadržaj

Ovogodišnja turistička sezona oborila je rekorde posjećenosti u Sarajevu, pa tako i u Pionirskoj dolini.

- Mi smo izuzetno zadovoljni, posebno zato što su prethodne godine bile loš parametar, s obzirom na to da je bio period korone, te nismo radili zbog mjera koje su bile donesene u tom periodu. U novu godinu smo kročili sa zimskom čarolijom, prvi put smo imali ledenu plohu pa je dolina bila ispunjena i tokom zime, bilo je i koncerata. Tokom ljeta je mnogo turista u gradu i svraćaju u dolinu, a posebno su azijski turisti oduševljeni prirodom, te se najduže zadržavaju.

Dodala je kako pripremaju mnogo projekata i programa za zimski sadržaj koji će privući Sarajlije, a i ljude iz cijele BiH.

Kralj životinja. Facebook

Uznemiravanje životinja

Pitali smo i kako životinje podnose posjetioce te da li se dešavaju nemili incidenti.

- Prostor je ograđen i radnici su tu, a tu je i videonadzor. Na svakoj nastambi je istaknuto upozorenje za posjetioce da ne smiju uznemiravati životinje, ali, nažalost, i dalje imamo dvije pojave na koje pokušavamo da upozorimo posjetioce, a to je da ne hrane životinje grickalicama, jer tako neće nahraniti životinje, već mogu izazvati njihovu smrt, pošto im ta hrana nije prilagođena. Druga je da se ne približavaju ogradama, jer je riječ o divljim životinjama i mališani mogu da budu napadnuti ako su uznemirili životinju – dodala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.