UBIJENE SU 23 OSOBE

Obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima na području općine Jezero

Ukazano je na to da mnogi nisu imali priliku dostojno ukopati svoje najmilije te da bošnjački političari rijetko posjećuju Jezero

Obilježena 31. godišnjica zločina u Čerkazovićima i Ljoljićima. Jajce Online

D. R.

10.9.2023

Obilježena je 31. godišnjica zločina koji su se desili nad Bošnjacima u selima Ljoljići i Čerkazovići na prostorima općine Jezero.

Vjerski program obilježavanja predvodili su glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce Zehrudin efendija Hadžić, šejh Ramiz efendija Bećirović, lokalni imam Semin efendija Česo te hafiz Kenan efendija Čaušević.

- Postoje dva spomen-obilježja i dva sjećanja godišnje na žrtve zločina u Jezeru, Ljoljićima i Čerkazovićima. Postoji knjiga o zločinu, ali još nismo ispunili našu obavezu prema žrtvama zločina i njihovim porodicama. Još nisu pronađena sva tijela žrtava zločina i još nisu kažnjeni svi zločinci - napomenuo je ef. Hadžić.

Glavna spona

Ukazano je na to da mnogi nisu imali priliku dostojno ukopati svoje najmilije te da bošnjački političari rijetko posjećuju Jezero, osim kad je izborna godina. Glavna spona s Federacijom Bosne i Hercegovine je preko Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su 1992. okupili mještane sela Ljoljići i Čerkazovići te odveli ih do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Ubijene su 23 osobe, dok su tri osobe ranjene. Među žrtvama su bila djeca, a najmlađa žrtva bio je devetogodišnji Adis Zobić, dok je najstarija bila Faza Balešić, rođena 1918.

Ukopano 19 osoba

Nakon ovog zločina, zajednička dženaza za žrtve bila je u Vincu 12. maja 1999., gdje je ukopano 19 osoba. Međutim, posmrtni ostaci tri osobe - Adnana, Adama i Selvedina Karahodžića još uvijek nisu pronađeni.

Mirko (Mile) Pekez je 2009. osuđen na 29 godina zatvora za zločine počinjene na području Jajca, ali je kazna 2014. smanjena na 20 godina. Mirko (Špire) Pekez i Milorad Savić su također osuđeni na zatvorske kazne, ali su 2019. pušteni iz zatvora zbog pogrešnog krivičnog zakona.

Suđenje odbjeglom Jovi Jandriću, jednom od organizatora zločina u selima Ljoljići i Čerkazovići, trenutno se vodi pred Višim sudom u Beogradu. Porodice žrtava traže ne samo pronalazak posmrtnih ostataka svojih najmilijih, već i pravdu i kažnjavanje glavnih aktera ovog strašnog zločina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.