SKY I ANON PREDMETI

Kajganić i Šketa o saradnji tužilaštva BiH i Slovenije

Razgovarano je o borbi protiv organizovanog, prekograničnog i međunarodnog kriminala, radu u okviru asocijacije EUROJUST

Kajganić i Šketa o saradnji tužilaštva BiH i Slovenije. Fena

FENA

13.9.2023

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić sa zvaničnicima Tužilaštva sastao se sa kolegom iz Slovenije Dragom Šketom, glavnim državnim tužiocem i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o saradnji dvaju tužilaštva u borbi protiv organizovanog, prekograničnog i međunarodnog kriminala, radu u okviru asocijacije EUROJUST, u kojoj su već realizovane zajedničke operacije, kao i predmetima sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija.

Uspostavljeni direktni kontakti

Između dvaju tužilaštva, uspostavljeni su direktni kontakati radi što brže i efikasnije komunikacije i potrebe brzog djelovanja u borbi protiv svih vidova kriminala.

U protekle dvije godine, realizovane su zajedničke aktivnosti u istragama u kojima su mjesta izvršenja krivičnih djela, kao i počnioci, bili na području Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Glavni tužilac Slovenije, iskazao je punu podršku Tužilaštvu BiH i iskazao spremnost da podijeli iskustva Slovenije, u jačanju pravosudnih institucija i vladavine prava na putu evropskih integracija.

Saradnja sa EU

S obzirom da se bitna poglavlja u okviru kandidatskog statusa BiH, odnose na vladavinu prava Šketa je istakao da će pomoći da u narednom periodu Tužilaštvo BiH ostvari kontakte i saradnju sa tijelima za borbu protiv kriminala i korupcije u zemljama EU, a radi komunikacije i zajedničke saradnje u budućnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.