GLAVNI DRŽAVNI TUŽILAC

Kajganić: Navodi prijave protiv mene nisu tačni

Da su kolege iz TI BiH pitali zašto su im potrebni traženi podaci sve ovo bismo im pojasnili tako da ne bi ni došlo do nerazumijevanja, rekao je

Milanko Kajganić. Fena

S. S. / BHRT

22.7.2023

Navodi prijave nisu tačni, napisao je za BHRT glavni državni tužilac Milanko Kajganić, govoreći o prijavi koju je protiv njega, Uredu disciplinskog tužioca, podnio Transparency International u Bosni i Hercegovini.

Svi predmeti se signiraju i presigniraju isključivo u skladu sa Pravilnikom o TCMS, napisao je on.

Specijalizacija rada

- Veći broj presignacija u 2022.godini, koje su izvršene automatski putem CMS, su posljedica isključivo aktivnosti specijalizacije rada tužilačkih odjela po odsjecima i timovima, te prerasporedu tužilaca. Sve ovo je urađeno da, npr. svi predmeti korupcije budu u Odsjeku za korupciju i tako važi za sve ostale odsjeke, a ne kao što je to bio slučaj prije mog dolaska na mjesto v.d. glavnog tužioca, da se nije znalo koliko predmeta postoji u Tužilaštvu i ko ih radi – rekao je.

Da su kolege iz Transparency International pitali zašto su im potrebni traženi podaci sve ovo bismo im pojasnili tako da ne bi ni došlo do nerazumijevanja i ovog nesporazuma, naglasio je Kajganić.

Mimo sistema

Podsjetimo, Transparency International u BiH podnio je prijavu Uredu disciplinskog tužioca protiv Milanka Kaganića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji je tokom prošle godine veliku većinu predmeta navodno dodijelio mimo sistema automatskog upravljanja TCMS-a zbog čega je smijenjena njegova prethodnica na ovom funkciji Gordana Tadić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je po završetku žalbenog postupka, dostavilo Transparency Internationalu podatke o broju predmeta u kojima je glavni tužilac vršio presignacije, odnosno dodjeljivao predmete mimo sistema automatskog upravljanja, a podaci pokazuju da je u 2022. broj presigancija veći od ukupnog broja predmeta koje je ovo tužilaštvo imalo u radu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.