GRUPA OD 20-AK TUŽILACA

Tužioci EUROJUST-a posjetili Tužilaštvo BiH

Predstavnici Tužilaštva BiH, predstavili su tehničke i ljudske kapacitete Tužilaštva BiH, u kojem radi 56 tužilaca, odnosno ukupno 250 uposlenika

Tokom posjete. Tužilaštvo BiH

A. O.

6.7.2023

U okviru dvodnevne posjete institucijama BiH, grupaa od 20-ak tužilaca, među kojima predstavnici EUROJUST-a, kao i tužioci za vezu i kontakt-tačke sa EUROJUST-om iz zemalja regiona, posjetili su Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Glavni tužilac Milanko Kajganić, tužiteljica koja je kontakt-tačka za suradnju sa EUROJUST-om Sanja Ljuboje-Romić, tužitelj Ahmed Mešić iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i drugi tužioci i uposlenici, razgovarali su s posjetiteljima o svim bitnim aspektima iz djelokruga rada i nadležnosti Tužilaštva BiH, s akcentom na međunarodnu saradnju i borbu protiv organiziranog kriminala.

Predstavnici Tužilaštva BiH, predstavili su tehničke i ljudske kapacitete Tužilaštva BiH, u kojem radi 56 tužilaca, odnosno ukupno 250 uposlenika.

Kolegama angažiranim u okviru EUROJUST-a (Agencija EU za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa), tokom posjete prezentirani su zgrada i kapaciteti u kojima je smješteno Tužilaštvo BiH, te su upoznati sa svim bitnim detaljima, koji su važni za efikasan rad tužiteljske institucije, kao i međunarodnu saradnju i sudjelovanje u regionalnim i međunarodnim operacijama, u borbi protiv organiziranog kriminala, uključujući i rad na predmetima s dokazima iz SKY i Anom aplikacija, u kojima je aspekt međunarodne saradnje izuzetno bitan i izražen.

Također, kolege iz EUROJUST-a upoznale su zvaničnike Tužilaštva BiH o mogućim alatima komunikacije i saradnje u okviru ove agencije EU, kojima se jača saradnja institucija kaznenog pravosuđa.

U okviru grupe tužilaca koji su posjetili Tužilaštvo BiH, bile su kolege iz Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, kao i dužnosnici EUROJUST-a iz zemalja EU.

Tužilaštvo BiH, ima dobru komunikaciju i saradnju s patnerskim institucijama u okviru EUROJUST-a i učestvuje u više zajedničkih operacija, s više država u zemljama regiona i Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.