SARAJEVO

Delegacija Eurojusta u posjeti Tužilaštvu BiH

Kajganić istakao da se zalagao da se saradnja sa ovom, kao i drugim partnerskim institucijama Evropske unije ubrza

A. Č.

5.10.2022

Sa današnje posjete - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

V.d. glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanko Kajganić zajedno sa svojim saradnicima, sastao se sa delegacijom Europske agencije za suradnju u kaznenom pravosuđu Eurojust, na čijem čelu je bio predsjednik Ladislav Hamran.

Teme sastanka između ostalog, odnosile su se na aktivnosti u okviru IPA 3 projekta koji će Eurojust implementirati na zapadnom Balkanu, sa ciljem unapređenja prekogranične suradnje u regionu u slučajevima teških oblika prekograničnog i organiziranog kriminala, okupljanjem tužilaca i drugih relevantnih institucija i agencija za provedbu zakona, iz šest zemalja partnera sa zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, pružanjem potpore u koordinaciji paralelnih istraga i kaznenog gonjenja, kao i uspostavljanju zajedničkih istražnih timova.


Saradnja što brža i učinkovitija

V.d. glavnog tužitelja Kajganić, zahvalio se predsjedniku Hamranu i dužnosnicima Eurojust na posjeti, kao i pomoći koju ova institucija pruža u radu tužilaštva u borbi protiv organiziranog, međunarodnog i svih drugih oblika teškog kriminala, te je istakao da se zalagao da se saradnja sa ovom, kao i drugim partnerskim institucijama Evropske unije ubrza, kao i da se uspostave svi potrebni mehanizimi u Bosni i Hercegovini, kako bi saradnja bila što brža i učinkovitija.

Jačanje vladavine prava

Dužnosnici Eurojust iskazali su podršku Tužilaštvu BiH i partnerskim agencijama Bosne i Hercegovine, u jačanju vladavine prava i sudjelovanju u međunarodnim operacijama u borbi protiv organiziranog i prekograničnog kriminala.

U Tužilaštvu BiH trenutno je u radu više desetina predmeta, u kojima se na različite načine realizira međunarodna saradnja sa tužilaštvom i partnerskim institucijama zemalja regiona, Evropske unije i cijelog svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.