PRVI PUT U BIH

Promocija turizma TK na svjetskom sajmu Uzakrota u Sarajevu

Okuplja ključne aktere iz svijeta turizma u našem glavnom gradu

Ministar Denis Bećirović. Turistička zajednica TK

D. R.

13.9.2023

Svjetski poznati turistički događaj Uzakrota, koji se prethodnih godina održavao u gradovima poput Istanbula, Londona i Njujorka, danas je po prvi put došao u Sarajevo. Okuplja ključne aktere iz svijeta turizma u našem glavnom gradu, zahvaljujući organizaciji "Devim Tour-a" i podršci "USAID-a" i "Visit Sarajevo".

Ovom važnom događaju prisustvovao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, Denis Bećirović ističući značaj ovog događaja za promociju turizma TK.

- Svaki sajam ima ogroman značaj kako za pojedinca, tako za i sam turizam, u ovom slučaju, za TK. Ovdje se razmjenjuju kontakti i ideje, i stvaraju poveznice, kako između institucija, tako i između pojedinaca koji mogu ostvariti saradnju. Dobro je da u glavnom gradu naše države imamo jedan ovakav sajam koji može odgovoriti i parirati nekim većim državama u Evropi - istakao je ministar.

Cilj promocija turizma TK

Posjeta ministra Denisa Bećirovića i njegovih kolega iz turističke zajednice na Svjetskom turističkom sajmu Uzakota u Sarajevu, pored navedenog za cilj ima i promociju turizma TK. Ministar je posebno istakao značaj saradnje s Turskom, koja ima historijsku povezanost s regijom. - Nama je zanimljiva zbog historijskog osvrta, ipak 500. godina su bili ovdje i neka veza i dalje postoji. S druge strane značajno je što vidimo nešto drugačije, bolje i kvalitetnije, ali i da vidimo pravac kojim trebamo krenuti kako bismo poboljšali naše trenutne uslove i kapacitete.

Učešće na ovakvim događajima dozvoljava posjetiocima i učesnicima da svoje potencijale prikažu na drugačiji način. Tuzlanski kanton nudi mnogo više od ljetne atrakcije i slanih jezera, istakao je ministar Bećirović. - Želimo prikazati TK u pravom duhu, a događaji poput Uzakrota sajma nam to omogućavaju. TK nudi mnoštvo sadržaja, i to ne samo tokom ljetne sezone ili kada dođe dijaspora, kojoj se uvijek obradujemo, već tokom cijele godine - izjavio je ministar.

Prezentacija turističkih dobara

Osim toga, ministar je istakao značaj aerodroma u Tuzli, te je najavio intenzivnije napore kako bi se promovisao Tuzlanski kanton na drugačiji način. - Aerodrom i svi trenutni događaji, nas tjeraju da budemo još odlučniji i spremniji u svojim namjerama, da radimo prezentaciju turističkih dobara, ali i da aerodrom predstavimo kao centralnu tačku svega toga - istakao je ministar.

Ministar Bećirović izrazio je uvjerenje da manifestacije poput ovih pomažu promociji turizma, ne samo u kantonalnom, nego i u državnom kontekstu. Uzakrota omogućava susrete profesionalaca u industriji putovanja iz cijelog svijeta. Kako organizatori ističu ovaj susret je odlična prilika za sve koji se bave turizmom da vide nove trendove i ostvare saradnju.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.