VRIJEĐANJE NOVINARA

BH novinari: Vlasti i kriminalci pokušavaju utišati N1 i BN televiziju

Milorad Dodik je 12. septembra na pres-konferenciji izvrijeđao novinarku Tijanu Milinović, dopisnicu BN TV iz Banje Luke, kao i sve duge novinare

Vlasti i kriminalci pokušavaju utišati N1 i BN televiziju. BH Novinari

D. R.

14.9.2023

Upravni odbor Udruženja BH novinari je izdao saopćenje u kojem skreće pažnju na nove, neprihvatljvo agresivne političke i sigurnosne prijetnje N1 i BN televizijama, kao i dugotrajne pokušaje rušenja profesionalnog integriteta i dostojanstva njihovih novinara/ki i urednika/ca.

Predsjednik RS Milorad Dodik je 12. septembra na pres-konferenciji izvrijeđao novinarku Tijanu Milinović, dopisnicu BN TV iz Banje Luke, kao i sve duge novinare i vlasnika ove televizije, nazivajući ih „stranim plaćenicima“, „izdajnicima“ i „zaštićenima kao međedi“, te istovremeno zaprijetio kako će „doći kraj podaničkoj i izdajničkoj politici izvještavanja“. Isti dan u Doboju je žrtva verbalnog napada bila još jedna novinarka BN TV – Vesna Vukmirović, koju je izvrijeđao Srećko Rekanović, predsjednik Skupštine općine Doboj, i odbio odgovoriti na legitimno novinarsko pitanje samo zato što je riječ o BN TV.

Prijetnje uredniku N1 TV-a

Ciljana, neprimjerena i sigurnosno veoma opasna hajka mjesecima se vodi putem društvenih mreža Facebook i Twitter protiv Amira Zukića, urednika N1 TV, gdje više osoba iz kriminalnog miljea objavljuje prijeteće videoporuke, psuje i širi mrzilačke komentare i prijetnje smrću, dovodeći u pitanje ličnu i porodičnu sigurnost urednika Zukića. Uz navedeno, skandalozan je i politički zahtjev Sanje Vulić, zastupnice SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da se zabrani emtiranje zemaljskog signala N1 na području RS, o čemu će se uskoro izjašnjavati i bh. parlament.

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da se u oba bh.entiteta – Federaciji BiH i RS, vodi višegodišnja brutalna, primitivna i sigurnosno opasna politička i nacionalistička hajka protiv novinar_ki i urednika_ca ove dvije privatne televizije, pluralistički orijentirane i posvećene pravu građana na pristup različitim informacijama, mišljenjima i sadržajima od javnog značaja. Pokušaj utišavanja N1 i BN televizije, te obeshrabrivanje i onemogućavanje njihovim uposlenicima da slobodno i dostojanstveno rade svoj posao, u suprotnosti su s EU standardima slobode medija i izražavanja. Ovakvi postupci direktno krše uvjete BiH za pristupanje Evropskoj uniji, uključujući i listu prioriteta koje država mora ispuniti da bi uopće dobila priliku početi pregovarati o pridruživanju zajednici evropskih država.

Zakonski kazniti osobe koje ugrožavaju medije

Upravni odbor BH novinara poziva nadležne policijske i tužilačke organe da hitno istraže prijetnje kolegama i kolegicama N1 i BN televizije te poduzmu zakonom propisane mjere kažnjavanja osoba koje ugrožavanju njihovu sigurnost i dovode u pitanje profesionalni integritet. Istovremeno, BH novinari pozivaju predstavnike i institucije međunarodne zajednice u BiH da iskoriste svoje ovlasti i adekvatno reagiraju prema javnim zvaničnicima u BiH koji ne poštuju medijske slobode niti poštuju prava i dostojanstvo medijskih djelatnika_ca - saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.