KORAK NAPRIJED

UNFPA pozdravlja zajedničku izjavu donosilaca odluka u BiH o potrebi zaštite od digitalnog nasilja

UNFPA je u Sarajevu u partnerstvu sa Parlamentom Federacije BiH organizovao forum koji je okupio više od 50 predstavnika ključnih predstavnika vlasti

UNFPA pozdravlja zajedničku izjavu donosilaca odluka u BiH o potrebi zaštite od digitalnog nasilja. Fena

FENA

15.9.2023

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) pozdravlja usvajanje zajedničke izjave donosilaca odluka u Bosni i Hercegovini za kreiranje zakonskih rješenja koje štite od digitalnog nasilja.

U zajedničkom nastojanju da se pozabavi gorućom problematikom nasilja nad ženama i djevojčicama u digitalnom prostoru i da promoviše 'bodyright' - pravo na svoje tijelo u digitalnoj sferi, UNFPA je u Sarajevu u partnerstvu sa Parlamentom Federacije BiH organizovao forum koji je okupio više od 50 predstavnika ključnih predstavnika vlasti na državnoj i entitetskoj razini, uključujući relevantna ministarstva, zastupnike u oba doma Federalnog parlamenta, kreatore politika, akademsku zajednicu, medije i civilno društvo.

Cilj pokrenuti izmjene zakona

Primarni cilj foruma bio je pokrenuti izmjene zakona, zagovarati usvajanje i provedbu Zakonodavne mape puta za "bodyright“, podići društvenu svijest i potaknuti kritičko razmišljanje o digitalnom nasilju.

Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kazala je da nema razlike u pružanju pomoći žrtvama u stvarnom ili virtualnom svijetu, pogotovo kada je riječ o mlađim generacijama koje na Internetu provode isto toliko vremena koliko i na ulici, u školi, na poslu, a ponekad čak i više. Pomoć žrtvama jednako je važna i dobrodošla na svim mjestima gdje je nad njima počinjeno nasilje.

Učesnici "bodyright“ foruma potpisali su zajedničku izjavu kojom su saglasni podržati implementaciju postojećih odredbi koje štite od svih oblika nasilja u online prostoru te raditi na izmjenama i usvajanju jasnih zakona, a u skladu s potpisanim međunarodnim konvencijama i najboljim globalnim praksama.

Neovlaštena upotreba fotografija

Cilj je, kako se navodi, kriminalizovati neovlaštenu upotrebu fotografija, videa i drugih sadržaja na Internetu.

-Želimo omogućiti pravo na tjelesnu autonomiju i vlastiti izbor uz iskorjenjivanje svakog pokušaja zloupotrebe, diskreditovanja, ponižavanja i omalovažavanja drugih i drugačijih jer smo svjesni da je 'tvoje tijelo samo tvoje – i na netu i u stvarnom svijetu' - navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Pravna ekspertica Jasminka Džumhur izrazila je zadovoljstvo što svjedoči opredjeljenju donosilaca odluka te naglasila da podrška zajedničkoj izjavi demonstrira podršku provedbi postojećih odredbi koje štite pojedince od svih oblika online nasilja. Krajnji cilj je kriminalizirati neovlašteno korištenje fotografija, videa i drugog sadržaja na internetu.

Zabrinjavajući podaci

Nasilje nad ženama u digitalnom prostoru dosegnulo je alarmantne razmjere jer je 57 posto žena doživjelo neki vid zlostavljanja putem video sadržaja ili fotografija, dok je 58 posto žena postalo žrtvom tzv. 'astroturfinga', odnosno istovremenog dijeljenja štetnog sadržaja preko više platformi.

Trenutno, pojedinci ne mogu ostvariti učinkovito vlasništvo nad vlastitim tijelima u online prostoru, a žrtve zloupotrebe fotografija suočene su sa mučnim pravnim postupcima u nastojanju da ostvare svoja ograničena prava. Kako bi se pozabavio ovim gorućim pitanjem, UNFPA je pokrenuo "bodyright“, novu oznaku 'autorskog prava' kojom se potvrđuje i zahtijeva zaštita od online nasilja.

U svom uvodnom obraćanju na forumu, predstavnik UNFPA John Kennedy Mosoti je naglasio UNFPA-ovu posvećenost okončanju svakog oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, bilo da se ono dešava u stvarnom ili virtualnom svijetu.

Zaštita od nasilja

- Iz tog razloga smo pokrenuli 'bodyright', novu oznaku 'autorskog prava' kojom potvrđujemo i zahtijevamo zaštitu od nasilja u online prostoru. Ova inicijativa ohrabruje ljude da od digitalnih tvrtki, društvenih platformi, web lokacija za dijeljenje sadržaja te kreatora politike zahtijevaju jednako ozbiljan pristup rješavanju problema virtualnog nasilja i zlostavljanja u online prostoru kao što je to slučaj kada je riječ o kršenju autorskih prava - kazao je John Kennedy Mosoti.

UNFPA, kako se saopćeno iz ove organizacije, pozdravlja ovaj zajednički napor u borbi protiv online nasilja i zaštite prava na svoje tijelo. Ova inicijativa je ključni korak ka stvaranju sigurnijeg i pravednijeg online okruženja za sve.

Zajedničku izjavu postpisali su učesnici foruma: Kenela Zuko, Mara Đukić, Admir Čavalić, Žana Primorac, Sanel Kajan, Bajro Makić, Belmin Zukan, Dajana Čolić, Edina Gabela, Dragan Mioković, Amra Junuzović - Kaljić, Lana Prlić, Miomirka Melank, Marijana Hrvić Šikuljak, Nihad Krajinović, Jelena Pekić, Siniša Dukić, Ivica Šarić, Adisa Kokić - Hinović, Aida Koluder Agić, Alma Kratina, Ivanka Marković, Jasminka Džumhur, Mirjana Marinković Lepić, Almedina Bulić, Biljana Andrić, Marko Cvitanović, Esma Latić, Azra Dizdar i Meliha Žiško.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.