DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Vujičić tvrdi: Srbi u FBiH žive u težim uslovima nego Bošnjaci u RS

Vujičić je rekao da je Sarajevo primjer "sistemskog protjerivanja Srba, koji tamo nemaju nikakva prava i kojima se imovina otima i uzurpira."

Miroslav Vujičić. Srna

S. S.

16.9.2023

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izrazio je uvjerenje da Srbi u Federaciji BiH žive u mnogo težim uslovima nego Bošnjaci u RS.

- Srbi su stalno izloženi pritiscima i progonu u Federaciji BiH, ali, nažalost, bošnjački predstavnici vlasti u FBiH nikada nisu osudili bilo koji napad na imovinu Srba - rekao je Srni Vujičić.

Vujičić je rekao da je Sarajevo primjer "sistemskog protjerivanja Srba, koji tamo nemaju nikakva prava i kojima se imovina otima i uzurpira." On je naveo "da je crkva Svetog Save na Vrelu Bosne, kraj Sarajeva, više puta pljačkana i uništavana, kao i druga imovina Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu, ali niko nije tražio sjednicu Predstavničkog doma."

On je kazao da u Sarajevu nikad ništa nije urađeno na vraćanju zgrade Ekonomskog fakulteta SPC-u, kao ni više od 40 stanova koji su pripadali Crkvi.

- Takav je odnos vlasti glavnog grada prema SPC i Srbima - istakao je Vujičić.

Za četvrtak, 21. septembra, zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi zastupnici trebali da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.