PRVI PUT U KS

Nabavljeno 548 besplatnih doza: Pneumokokna vakcina spašava živote

Vakcine će biti dostupne u predškolskim dispanzerima JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo

Pneumokok izaziva upalu pluća. Facebook

17.9.2023

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je prvi put nabavilo 548 besplatnih doza pneumokoknih vakcina namijenjenih djeci do pet godina, te su pozvali roditelje da iskoriste ovu priliku.

- Ova značajna nabavka pneumokoknih vakcina provedena je u skladu sa smjernicama Ministarstva zdravstva KS i finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS – kazao je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Ljekari preporučuju

Pneumokokne bakterije uzrokuju infekciju pluća (naročito zapaljenje pluća), bolest koja spada među jedan od najvećih uzroka smrti, posebno kod starijih ljudi.

Ednan Drljević, specijalista infektolog, objasnio je za „Dnevni avaz“ šta je to pneumokokna vakcina.

- Pneumokok napada starije ljude, one koji nemaju dobar imuni sistem, malu djecu, osobe koje nemaju slezenu, te one koji imaju karcinom i ostale maligne bolesti - objasnio je Drljević.

Ednan Drljević: Apelirao i da ostali zdravstveni sistemi urade isto. Avaz

Posebno je skrenuo pažnju na cijenu vakcine koja je izuzetno visoka.

- S obzirom na to da je cijena pneumokokne vakcine veoma visoka, te u odnosu na onu za gripu, koja košta 20 KM, ova košta oko 140 KM. To znatno opterećuje zdravstveni sistem kada su u pitanju nabavke za sve starije osobe, ali je ovo dobra prilika za djecu - naglasio je Drljević.

Za pohvalu

- U svakom slučaju, akcija nabavljanja besplatnih vakcina je za pohvalu, djeca imaju oslabljen imuni sistem, odnosno djeca do pet godina, i toplo bih preporučio svim roditeljima da iskoriste ovu priliku – naveo je Drljević.

Apelirao je i na čitav zdravstveni sistem Federacije, ali i kantone, da urade isto za starije ljude i djecu, jer bi ova vakcina sigurno produžila život onima kojima je to neophodno.

- Pacijenti kojima pukne slezena ili oni koji je izvade najčešće umiru od upale pluća, jer je slezena organ koji donekle pogoršava upalu pluća. Ti pacijenti su bili primorani da kupuju vakcine. Znam i slučaj iz prakse da je mlađi čovjek koji je izgubio slezenu, a nije primio vakcinu, umro od upale pluća – kazao je Drljević.

Za kraj je rekao kako pneumokokna vakcina nema nuspojave.

Nije obavezno

Vakcine će biti dostupne u predškolskim dispanzerima JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, gdje će pedijatri roditeljima djece navedenog uzrasta ponuditi te vakcine i primijeniti ih u skladu s preporučenim rasporedom davanja vakcine od proizvođača. Pneumokokna vakcina trenutno nije obavezni dio programa vakcinacije u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.