SINIŠA KARAN

Ministar unutrašnjih poslova RS tvrdi: Šmit želi da isprovocira incident

Mi ga upozoravamo da ubuduće pokaže dozu odgovornosti prema svima i da to ne radi, rekao je

Siniša Karan. Facebook

H. J. I.

18.9.2023

Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan rekao je da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) "još jednom pokazao i dokazao da nije dostojan pozicije za koju se predstavlja da je legitimni predstavnik u BiH".

Karan je naglasio da Šmitova jučerašnja, kako on tvrdi "inkognito" posjeta Banjoj Luci,  "iznova i iznova potvrđuje stav zvaničnika RS da on nije nikakav diplomata, već obični turista".

Dio odgovornosti za stanje bezbjednosti

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekao je za Srnu da njegov dolazak u Banju Luku bez ikakve najave zvaničnim institucijama zaduženim za provođenje zakona, nakon što je i sam obaviješten i upozoren da postoji opasnost po njegovu bezbjednost i to u trenutku dok se u Banjoj Luci održava nekoliko različitih događaja, od Sajma knjige, fudbalske utakmice i drugih društvenih događaja, "govori o tome da je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva".

- Ovim putem ga upozoravamo da je svaki građanin, pa i stranac, ma kako se on predstavljao, odgovoran da poštuje zakone ove zemlje i isto tako svojim djelovanjem snosi dio odgovornosti za stanje bezbjednosti. Ovaj njegov današnji potez (jučerašnji op.a.) nije u redu i mi ga upozoravamo da ubuduće pokaže dozu odgovornosti prema svima i da to ne radi - poručio je Karan.

"Nesagledive posljedice"

On je podsjetio da se u neposrednoj blizini njegovog boravka jučer održavao veliki skup u okviru obilježavanja Dana srpskog jedinstva i zastave, kojem je prisustvovalo više od 10.000 građana, te da su prisutni slučajno došli do informacije o njegovom boravku.

- Moglo je doći da nesagledivih posljedica kako po samog Šmita, tako i po građane Republike Srpske, jer raspoloženje građana Republike Srpske nije mu nimalo naklonjeno - konstatovao je Karan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.