PROMJENE

Šta znači smjena načelnika MUP-a RS?

Policija u RS je odana vladajućoj stranci i radi na očuvanju vlasti, tvrdi Nebojša Vukanović

Smijenjeno je nekoliko načelnika policijskih uprava. Printscreen

H. J. I.

1.4.2023

Među prvim potezima novog ministra unutrašnjih poslova RS Siniše Karana su smjene nekoliko načelnika policijskih uprava. Prvi put je na ovu poziciju imenovana i jedna žena.

Novi ministar, novi načelnici

Novi ministar - novi načelnici. Ministar unutrašnjih poslova RS smijenio je načelnike policijskih uprava Banja Luka, Bosanska Gradiška i Prijedor Miloša Brkića, Bojana Škorića i Sretoja Vujanovića. Umjesto njih imenovao je Đuricu Vukelića, Slobodana Torbicu i Dragana Milojicu. U Upravi kriminalističke policije MUP-a prvi put je za načelnika imenovana žena Snežana Radivojević umjesto smijenjenog Darka Kovrlije. U Upravi policije smijenjen je Dalibor Ivanić, a imenovan smijenjeni načelnik Policijske uprave Banja Luka Miloš Brkić. Direktor Policije RS tvrdi da nije riječ o smjenama, već prirodnom procesu.

- Niko nije smijenjen u MUP-u, to su redovne promjene. MUP ima 6.000 policijskih službenika, najviše u BiH. Sasvim prirodan proces, moramo praviti prohodnost kadrova. Imamo puno mladih i dobrih rukovodilaca koji moraju dobiti priliku - rekao je Siniša Kostrešević, direktor Policije RS.

Dugogogodišnji novinar koji prati rad policije Nikola Morača ne očekuje nikakve promjene i iskorake u radu policije, pogotovo što su smijenjeni načelnici i dalje viskopoziconirani u MUP-u RS.

Policija u RS odana vladajućoj stranci

- Ne očekujem ništa od ovih smjena, mislim da su to kozmetičke promjene i da će i dalje nastaviti po starom, skrivati slučajeve koji su po njihovom za skrivanje. Objavljivati ono što im je u interesu, ne vjerujem da će bilo šta promijeniti - rekao je Morača.

Policija u RS je odana vladajućoj stranci i radi na očuvanju vlasti, a ne sprovođenju zakona, tvrdi predsjednik Liste za pravdu i red. Kao primjer navodi da je bivši načelnik policijske uprave Trebinje postao savjetnik ministru SNSD-a u Vijeću ministara BiH.

- Očito da Karan skida Lukačeve ljude i postavlja ljude koje smatra sebi lojalnim. Očito da je MUP pod prevelikom kontrolom vladajuće partije i da, iako formalno nisu članovi, je većina kadrova i čelnika policijskih uprava istaknuti aktivisti SNSD-a bez članske karte - navodi Nebojša Vukanović.

Sagovornici BHRT-a tvrde da se ovim kadrovskim promjenama "uklanjaju" ljudi, koje je u prethodnom periodu postavio bivši ministar policije Dragan Lukač, koji nije imao dobre odnose sa direktorom Policije Sinišom Kostreševićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.