BORBE U AZERBEJDŽANU

Vojni analitičar Berko Zečević za "Avaz": Otvara se još jedno krizno žarište na istoku Evrope

To kao da postaje pravilo, da oni koji imaju oružje mogu da djeluju protiv stanovništva koje ne pripadaju većinskom dijelu populacije, rekao je

Zečević: Sve ovo izaziva pogoršanje vojno – političke situacije na istoku Evrope. Avaz - AP Photo/Siranush Sargsyan

Alen Bajramovic

19.9.2023

Vojne snage Azerbejdžana danas su pokrenule artiljerijski, a potom i pješadijske napade u regiji Nagorno – Karabah koja je pod kontrolom armenskih snaga. Vojni analitičar Berko Zečević podsjeća da je ovaj planinski prostor naseljen Armencima, ali u suštini predstavlja dio teritorije Azerbejdžana i da je već nekoliko decenija, od raspada nekadašnjeg SSSR-a, predmet sporenja, pa i sukoba dvije susjedne države.

- Problem je kompleksan zato što ne postoji direktna veza između Armenije i ove teritorije, koja po međunarodnom pravu pripada državi Azerbejdžan. Postoji koridor koji bi služio da se može nesmetano odvijati komunikacija sa Armenijom, ali taj prostor, po sporazumu, nadzire ruska vojska odnosno njihove mirovne snage – dodaje Zečević.

Prema današnjim informacijama, početak operacije Azerbejdžan pravda dotokom naoružanja armenskim snagama u Nagorno-Karabahu i pogibiju 11 policajaca i civila, dok predsjednik Armenije postavlja pitanje zašto se, ako je akcija pokrenuta protiv onih koji ugrožavaju sigurnost Azerbejdžana, pominje koridor za izlazak stanovništva što se može smatrati i svojevrsnom najavom etničkog čišćenja ovog područja.

- Etničko čišćenje je izgleda postalo masovna pojava od kraja 20. vijeka na različitim teritorijama na različitim teritorijama. To je ono što uznemirava, jer dešava se ponovo izmještanje naroda da bi teritorije postale homogene. Sve ovo izaziva pogoršanje vojno – političke situacije na istoku Evrope. Otvara se još jedno krizno žarište o kojem treba brinuti, a koje u konačnici ide u prilog Rusiji. Rusija svoje djelovanje u Ukrajini pokušava opravdati zaštitom ruskog stanovništva u toj zemlji. To kao da postaje pravilo, da oni koji imaju oružje mogu da djeluju protiv stanovništva koje ne pripadaju većinskom dijelu populacije – ističe profesor Zečević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.