ŠTA TO ZNAČI

Na listi najmoćnijih vojski svijeta BiH na nezavidnom mjestu: Politika ide ka tome da Oružane snage ne budu funkcionalne

Tu niko ne može uzeti u obzir moralnu sposobnost vojnika, njegovu obučenost, ugroženost teritorije

Oružane snage BiH na 133. mjestu od 145. Ministarstvo odbrane BiH

Nerma Ajnadžić

17.8.2023

Stranica „Global Firepower“ svake godine objavljuje rang-listu nacionalnih oružanih snaga, od najjačih do najslabijih.

Prema ovogodišnjoj listi, SAD ima najmoćniju vojsku na svijetu, dok je naša država na 133. mjestu od 145 svjetskih sila koje su razmatrane.

Borbena sposobnost

Vojni analitičar Berko Zečević za „Avaz“ je rekao da je svako istraživanje rezultat nekog modela na bazi kojeg neko smatra da treba izvršiti poređenje.

- Vrši se na osnovu toga koliko vojnika imate, kakvo oružje, koje moderno oružje, koliki je budžet vojske, vrši li unapređenje ili zamjenu postojećih vojnih resursa modernijima... To nikako ne oslikava realnu borbenu sposobnost te vojske u slučaju bilo kakvog oružanog sukoba, jer tu niko ne može uzeti u obzir moralnu sposobnost vojnika, njegovu obučenost, ugroženost teritorije, da li je strana napadačka ili odbrambena i slično - istakao je Zečević.

Zečević: Mi formalno imamo vojsku. Facebook

Ali naglašava da je BiH u svakom slučaju vrlo nisko rangirana.

- Smiješno je da je samo Kosovo poslije nas (od zemalja regiona, op.a.). Ali, ako realno pogledate situaciju, mi formalno imamo vojsku, ali ta vojska ima tri generalna neovisna faktora koji u ovom momentu, odnosno u miru djeluju sinhronizirano, bez ikakvih problema, ali u bilo kakvoj kriznoj situaciji mi bismo imali samo jedinstveni naziv Oružane snage BiH, a ne bismo imali ukupan potencijal kojim trenutno raspolažu te snage. Plus što politika već 27 godina od prestanka sukoba u BiH ide ka tome da Oružane snage ne budu operativne, funkcionalne, moderne, nego se sve čini da se zamrzne stanje, da se gotovo ništa ne radi, nego je samo tu jer mora postojati vojska - rekao nam je Zečević.

Pomoć SAD

Smatra da se tome odupire jedan dio političkih faktora u BiH koji ovu zemlju smatraju svojom domovinom.

- A tu je i nesporna velika pomoć SAD koje pronalaze načine da preduprijede te otpore u smislu zanavljanja modernim oružjem naše Oružane snage - naglasio je Zečević.

Napredovanje Ukrajine

Poslije SAD, na rang-listi nalazi se Rusija. Zemlja koja je itekako napredovala jeste Ukrajina, koja je zauzela 15. mjesto.

- Promijenili su metodologiju funkcioniranja svojih oružanih snaga, edukacije vojnika, vojni raspored unutrašnjih struktura... Realno su za ovih 18 mjeseci borbenih aktivnosti pokazali da su strahovito mnogo napredovali u smislu ovladavanja ne samo rukovanjem oružjem nego i izvođenjem veoma složenih ratnih operacija u uvjetima primjene savremenih tehnologija i koncepta ratovanja i kibernetičkog ratovanja, koje je do sada bilo generalno zapostavljeno. I Ukrajina ima prilično dobar sistem za praćenje kretanja neprijateljskih formacija i njihovih komunikacija, kao i odupiranje prodiranju u svoje komunikacione sisteme. Ovaj iskorak nije rezultat samo njihovog nastojanja nego svesrdne pomoći instruktora iz NATO-a, posebno SAD i Engleske, i sposobnosti da se u veoma kratkom roku adaptiraju na rukovanje savremenim oružanim sistemima koje im dostavljaju saveznici - rekao je Zečević.

U brojkama

* 58. mjesto zauzela je Srbija.

* 69. rezervirano za Hrvatsku.

* 128. mjesto pripalo je Crnoj Gori.

* 134. mjesto zauzelo je Kosovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.