NEMA NOVIH INFORMACIJA

Oglasila se vojska SAD nakon rušenja tri nepoznata objekta

Neću ih kategorizirati kao balone. Zovemo ih objektima s razlogom, rekao je general Glen Vanherk

Oglasila se vojska SAD o srušenim objektima. AP

H. J. I.

13.2.2023

Američka vojska nema novih informacija o zemlji porijekla ili fizičkim ili mehaničkim osobinama tri objekata oborena nad SAD u posljednja tri dana, rekao je general Glen Vanherk (VanHerck) komandant Sjevernog zapovjedništva SAD i Komande zračne svemirske odbrane.

- Neću ih kategorizirati kao balone. Zovemo ih objektima s razlogom - rekao je Vanherk na pitanje o fizičkim karakteristikama objekata.

Porijeklo objekata nepoznato

- Ne mogu kategorizirati kako ostaju u zraku. To bi mogla biti plinovita vrsta balona unutar strukture ili bi to mogla biti neka vrsta pogonskog sistema. Ali jasno je da su sposobni ostati u zraku - dodao je.

Vanherk je naglasio da dužnosnici ne znaju zemlju porijekla objekata oborenih posljednjih dana, razlikujući je od navodnog kineskog balona za nadzor koji je američka vojska prošle sedmice oborila u blizini obale Južne Karoline.

- Ja bih oklijevao i pozvao bih vas da to ne pripisujete nijednoj određenoj zemlji. Ne znamo - rekao je Vanherk.

Analiza i oporavak

Vanherk kazao je i da američka vojska nije pronašla objekt koji je oboren iznad Aljaske u petak.

- Trenutno aktivno tražimo taj objekt. Imam mornarički P-8, koji nadzire područje, s helikopterima također. Kada lociramo taj objekt, stavit ćemo arktički sigurnosni paket tamo i započeti analizu i oporavak, ali trenutno ga nemamo - rekao je Vanherk.

Američki borbeni avion F-22 oborio je "objekt na velikoj visini" iznad zaleđenih voda Arktičkog okeana u blizini kanadske granice, oko 10 milja od sjeverne obale Aljaske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.