VATIKAN

Ministar Helez, zamjenik Galić i general Knežević na audijenciji kod Pape

Helez je posebno zamolio Svetog Oca da iskoristi svoj utjecaj da pomogne i zaštiti suverenost i nezavisnost BiH

Delegacija iz BiH sa Papom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
S. S.

20.9.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, predvodio je delegaciju BiH, koja je, u srijedu 20. septembra 2023. godine u Vatikanu prisustvovala općoj audijenciji Svetog Oca.

Delegacija, u kojoj su i zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić te zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse general-bojnik Gojko Knežević, susrela se s papom Franjom i najvišim zvaničnicima Vatikana, uključujući i drugog čovjeka u hijerarhiji Vatikana generalnog sekretara Svete Stolice Pietra Parolina.

Razgovor trajao 50 minuta

Poslije same audijencije, ministar Helez je razgovarao s Papom i zahvalio se što je Sveta Stolica uvijek podržavala Bosnu i Hercegovinu te mir i pomirenje među njenim narodima. On je posebno zamolio Svetog Oca da iskoristi svoj utjecaj da pomogne i zaštiti suverenost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine i podupre njen put ka euroatlantskim integracijama, jer taj put nema alternativu za bolju budućnost svih njenih naroda.

Nakon toga, delegaciju iz BiH sastalo se s generalnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Parolinom. U razgovoru koji je trajao 50 umjesto planiranih 20 minuta razmatrani su odnosi BiH i Svete Stolice, vjersko dušobrižništvo u Oružanim snagama BiH, kao i mogućnosti dalje gradnje međusobnog povjerenja u Evropi i regiji zapadnog Balkana.

Dobri odnosi

- Sveta Stolica je među prvima uspоstavila diplomatske odnose s BiH i od tada, naši su međusobni odnosi kontinuirano dobri. BiH je jedna od rijetkih evropskih država koju su već tri puta posjećivali poglavari rimokatoličke crkve. Papa mi je rekao da moli za sve stanovnike Bosne i Hercegovine te izrazio potrebu za još čvršćom saradnjom među narodima i jačom izgradnjom međusobnog povjerenja, kako zemalja u regiji, tako i u svijetu. Dužnosnici Svete Stolice ohrabrilili su nas da ne posustajemo, već hrabro i vrijedno gradimo naš evropski put, uz međusobno poštivanje i uvažavanje višenacionalne prirode Bosne i Hercegovine - rekao je tim povodom ministar Zukan Helez.

Završavajući službenu posjetu Svetoj Stolici, ministar Helez je posjetio i Ambasadu BiH u Vatikanu, pri čemu je s uposlenicima Ambasade razgovarao o daljim planovima i uslovima života i rada u Vatikanu.                                                                                                

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.