USPJESI

Osnivač i vlasnik "Svjetlosti" prof. dr. Nikica Gabrić: Operirali smo predsjednike, sportiste, holivudske glumce

U početku sam morao kupiti svu opremu, zaposliti ljude, dizati i vraćati kredite, kazao je prof. dr. Gabrić

Prof. dr. Gabrić: Vrlo strogi principi. Avaz

Alen Bajramovic

20.9.2023

Na velikoj svečanosti, u prisustvu 500 zvanica iz Njemačke, Švicarske, Italije, Austrije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije i Hrvatske, u četvrtak će u Zagrebu biti proslavljen 25. rođendan Klinike „Svjetlost“, vodeće oftalmološke ustanove u regionu.

Osam dana kasnije, na kongresu s učesnicima iz 14 država svijeta bit će prezentirani dometi savremene oftalmologije.

Svjetske kompanije

Kada je, 1998. godine, osnivao “Svjetlost”, prof. dr. Nikica Gabrić, ekspert koji je u 17 država svijeta obavio desetine hiljada operacija, disciplina refraktivna hirurgija nije ni postojala. Prvi korak napravio je uz podršku profesora Krešimira Čupaka, doajena hrvatske oftalmologije, postao vlasnik prvog lasera u ovom dijelu Evrope, a onda je, kaže, sve krenulo kao u videoigri, s jednog na drugi, viši nivo.

- U početku sam morao kupiti svu opremu, zaposliti ljude, dizati i vraćati kredite. To je bilo vrlo stresno, ali sam u tome uživao. Danas više ne moram kupovati opremu, već mi svjetske kompanije daju da za njih istražujem njihove prototipove i da im javljam šta treba mijenjati. Kad vas odabere „Johnson&Johnson“ ili “Schwind”, svjetski proizvođač lasera, to ne možete kupiti, ne možete biti član neke partije ili naći vezu da vam to daju - kaže Gabrić za “Avaz”.

Onda je „Svjetlost“ “upalio” i u Sarajevu, Splitu, Banjoj Luci, Prištini, Skoplju, Subotici, Novom Sadu i Budvi.

- Neke od „Svjetlosti“ su učinile da se pomakne struka, tehnologija, ljudi, a neke, nažalost, nisu mogle slijediti vrlo stroge principe. Moj pristup u edukaciji je “trenirajte kao specijalci, jer jedan specijalac vrijedi kao 100 vojnika”. Ko kod mene završi specijalizaciju, može raditi bilo gdje u svijetu - dodaje Gabrić.

Lasersko skidanje dioptrije, ultrazvučna operacija katarakte, operacija vitrektomije, liječenje povišenog očnog pritiska, plastični i rekonstruktivni zahvati na kapcima, samo su neke od usluga dostupnih i u sarajevskoj “Svjetlosti”.

Premijeri i ministri

- Operirali smo osam predsjednika država i premijera, više od 30 ministara iz regije, tri šefa obavještajnih službi, 20-tak ambasadora, visoke dužnosnike vjerskih zajednica, šeike, vrhunske sportiste, pa do holivudskih glumaca Franka Nera (Franco), Armanda Asantea (Assante), Tima Rota (Roth) ili supruge bivšeg američkog predsjednika Donalda Ivane Tramp (Trump) - ističe profesor Gabrić.

Dr. Gabrić na jednoj od operacija. Avaz

Najvećom srećom i uspjehom doživljava činjenicu što je svjetlost uspio zapaliti i kod svoje djece, doktora Ivana i Krešimira, koji će nastaviti putem na kojem on bude stao.

Anđeli ili šejtani

Pojašnjavajući motive koji ga pokreću, kaže da ljudi s prostora bivše Jugoslavije nikad nisu živjeli bolje, ali nikad nisu bili nesretniji.

- Pokušavam izgraditi vrijednosti koje su nematerijalne, a jedna od njih je svjetlost. Klinici nisam dao ime Gabrić, već „Svjetlost“, jer svjetlost već 13,8 milijardi godina, otkako se desio Veliki prasak, putuje do svih nas. Završava u našem srcu, u našem srcu je ljubav, a ljubav, nakon svjetla, najviše pokreće svijet. Na jednom ramenu nam stoje anđeli, a na drugom đavoli ili šejtani. Imamo izbor – da li ćemo slušati anđele, meleke ili šejtane - dodaje Gabrić.

Kao braća

“Svjetlost” u Sarajevu radi od 2011. godine, a nakon one na Ilidži, zbog rasta broja pacijenata i uposlenih, otvorena je i posebna jedinica u Općini Centar.

- U BiH zapošljavam 50 ljudi, 85 posto su Bosanci, 10 posto Srbi, a samo smo jedan tehničar i ja Hrvati. I mi se tako lijepo slažemo da smo kao braća i kao najbolji prijatelji. Kad bi tako u Bosni funkcioniralo, Bosna bi cvjetala - ističe prof. dr. Gabrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.