"AVAZ" NA LICU MJESTA

Državni poslanici danas o Prijedlogu zakona o vanjskim poslovima BiH

Cilj donošenja ovog zakona je objedinjavanje postojeće zakonske regulative kojom se utvrđuje i definiše vršenje vanjskih poslova

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9
H. J. I.

21.9.2023

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara BiH odgovaraju odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda na kojem bi trebalo da se nađe Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji bi poslanici trebali razmatrati u prvom čitanju (principi).

Jedinstven zakon

Cilj donošenja ovog zakona je objedinjavanje postojeće zakonske regulative kojom se utvrđuje i definiše vršenje vanjskih poslova, te njeno sređivanje i sistematiziranje u jedinstven zakon.

Donošenjem zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem instrumenta diplomatije – naveo je predlagač u obrazloženju.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon pojednostavljuje i ubrzava proceduru sklapanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i prati pravni sistem EU i Bečku konvenciju u ovoj oblasti.

Prijedlogom zakona precizira se način sklapanja međunarodnih ugovora koje zaključuje Bosna i Hercegovina, оd pokretanja postupka, pregovaranja, parafiranja i potpisivanja ugovora do stupanja na snagu, ratifikacije, primjene, objavljivanja, deponiranja i svih drugih postupaka u procesu njihovog zaključivanja.

Jasni rokovi

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ranije je pojasnio da je zakon koji je donesen 2000. godine pokazao svoje manjkavosti u kontekstu vremenskog okvira za sklapanje određenih ugovora.

- Sada se uvode jasni rokovi za institucije BiH u kontekstu sklapanja međunarodnih ugovora - naveo je Brkić.

Poslanici bi trebali razmatrati i Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2022. godinu, čiji je podnosilac Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Predviđeno je i razmatranje nekoliko poslaničkih inicijativa, kao i Prijedlog odluke o osnivanju ad hoc komisije Parlamentarne skupštine BiH za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.