SASTANAK U MOSTARU

Čović s ambasadorom Mađarske: Ubrzanje evropskog puta BiH

Sagovornici su se složili kako je ključan stabilan politički dijalog, povjerenje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda za razvoj evropske BiH

Ambasador Mađarse Posa i Dragan Čović. HDZ BiH

N. Aj.

22.9.2023

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u Mostaru održao sastanak s ambasadorom Mađarske u BiH Kristijanom Posaom (Krisztián Pósa).

Na održanom sastanku razgovarano je o odnosima i saradnji Bosne i Hercegovine i Mađarske, aktualnim procesima u Bosni i Hercegovini, izmjenama izbornog zakonodavstva te napretku na evropskom putu i otvaranju procesa pregovora.

Predsjednik Čović je istaknuo kako su predstavnici hrvatskog naroda u BiH posebno posvećeni ubrzanju evropskog puta Bosne i Hercegovine. Zalažu se za uspješno i koordinirano provođenje reformskih procesa u cilju dugoročne stabilizacije unutarnjih odnosa i postizanja vanjskopolitičkih prioriteta i žurno provođenje svih 14 ključnih prioriteta.

Sagovornici su se složili kako je ključan stabilan politički dijalog, povjerenje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda za budući razvoj evropske BiH.

Dužnosnici su razgovarali i o privrednoj, ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji, bilateralni odnosi su ocijenjeni dobrim, te je govoreno o daljnjem jačanju saradnje dvije zemalje u brojnim važnim područjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.