PREDSJEDNIK RS

Dodik: Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu

Krajnje je vrijeme da ambasadori unesu realnost u svoje odlučivanje i djelovanje u BiH, navodi Dodik

Milorad Dodik i Kristijan Šmit. Twitter

H. J. I.

22.9.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje se osvrnuo na komunike PIC-a i iskoristio priliku da opet napadne visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

- Kristijanu Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu, koja se naziva PIK. Jedino što može da mu pomogne je da pokaže relevantnu odluku Vijeća sigurnosti UN-a o svom imenovanju.

Krajnje je vrijeme da ambasadori unesu realnost u svoje odlučivanje i djelovanje u BiH, a ne da se bave isključivo pomaganjem i spašavanjem Šmita, koji nije legitimno izabran u Vijeću sigurnosti UN-a i koji svojim djelovanjem nanosi nesagledivu štetu i zaustavlja evropski put BiH.

Šmit je postao kolateralna šteta pojedinih frustriranih ambasadora, kao što je onaj Majkl Marfi, pa su se sad sjetili da ga spasavaju kao "dobrog vojnika Švejka".

Što se mene tiče, veoma dobro znam da čitam šta piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu i nema potrebe da me bilo ko poziva na njegovo poštivanje, niti nekome treba da vjerujem na riječ šta tamo piše. Pogotovo ne nekim ambasadorima koji su pokazali veoma loše namjere prema RS - napisao je Dodik na Twitteru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.