NAKON DANAŠNJE SJEDNICE

Predsjedništvo NES-a: Visoki predstavnik i PIC moraju hitno zaustaviti provedbu Dodikovog plana disolucije dijela BiH

Pozivamo i Tužilaštvo BiH da intenzivira pokrenute istrage o neustavnom i secesionističkom djelovanju svih pojedinaca, s Miloradom Dodikom na čelu

Sa današnje sjednice Predsjedništva NES-a. Facebook

H. J. I.

16.2.2022

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) na današnjoj sjednici najoštrije je osudilo usvajanje Nacrta zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske (VSTV) u Narodnoj skupštini RS, čime su nastavljene neustavne aktivnosti u manjem bh. entitetu.

- Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja počne koristiti svoje ovlasti i poništi sve dosadašnje neustavne odluke i zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. S obzirom na to da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavlja provođenje najavljenog plana "osamostaljenja Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine", to praktično vodi ka disoluciji jednog dijela države i mora biti odmah zaustavljeno.


Apeliramo i na i Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) da umjesto uobičajenih poziva Narodnoj skupštini RS pokrenu konkretne mjere koje će rezultirati zaustavljanjem procesa koji imaju za cilj slabljenje države i njenih institucija, a u konačnici i secesiju.

Pozivamo i Tužilaštvo BiH da intenzivira pokrenute istrage o neustavnom i secesionističkom djelovanju svih pojedinaca, s Miloradom Dodikom na čelu. Istrage i procesuiranje svih koji ruše državu moraju biti prioriteT - navodi se u saopćenju. 

Na sjednici Predsjedništva NES-a analizirane su i aktivnosti na unapređenju unutrašnje organizacije Narodnog evropskog saveza. Sa zadovoljstvom je konstatirano da NES nezaustavljivo raste i da svakim danom postaje sve značajni politički faktor na svakom dijelu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.